IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храните поскъпват. Какво да очакваме?

Вижте факторите, които движат цените на основните селскостопански продукти

11:27 | 17.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Храните поскъпват. Какво да очакваме?

Цените на селскостопанските продукти вероятно ще продължат възходящото си движение, смятат анализатори, цитирани от The Street. Причината за това са увеличаващото се търсене от страна на развиващите се пазари, политическата нестабилност и все по-затруднените възможности за предсказване на бъдещето на икономиката.

На този фон международните организации предупреждават за предстояща хранителна криза, а в много страни от Африка и Близкия Изток вече има и социално недоволство и демонстрации срещу поскъпването на храните.

При голяма част от селскостопанските продукти ситуацията опира до неблагоприятни климатични условия – така беше миналата година със зърното, така е сега при захарта. В немалко случаи обаче може да се говори и за спекулации – при кафето например, тъй като към него се насочват значителни спекулативни капитали, коментират специалистите.

Зърнените култури също предлагат доста интересни перспективи – наскоро Deutsche Bank публикува доклад със заглавие „Изчерпването на царевицата“, в който се коментират фундаменталните предпоставки за спада в производството и предлагането.

Като цяло, анализаторите смятат, че поскъпването на царевицата и кафето би трябвало да приключи по-бързо от това при пшеницата, какаото, захарта и памука. Причина за това са появяващите се прогнози за по-благоприятни климатични условия.

Независимо дали става дума за политика, климат или спекулации, селскостопанските суровини отново влизат в дневния ред на спекулантите. Ако и за вас темата не е безразлична, може да разгледате какво очакват пазарните анализатори за пшеницата, захарта, кафето и останалите основни суровини тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още