IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от ОПЕК се споразумяха да запазят петролното производство

Договорени са квоти за добив на 30 млн. барела дневно през първата половина на следващата година при 30,3 млн. през ноември

16:44 | 14.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Страните от ОПЕК се споразумяха да запазят петролното производство

Странните от ОПЕК се споразумяха през 2012 г. да задържат добива на петрол на сегашните нива, съобщава Financial Times. Страните от ОПЕК осигуряват около 40% процента от глобалните доставки на петрол.

Договорени са квоти за добив на 30 млн. барела на ден през първата половина на годината, се посочва в изявление на министрите на страните от ОПЕК след края на срещата им във Виена днес. По оценки на картела, през ноември са добивани средно по 30,3 млн. барела на ден.

Сделката ще успокои потребителите, които поискаха от картела да задържи добива на сегашните нива, въпреки забавянето на глобалната икономическа активност.

След като ОПЕК обяви сделката цената на суровия петрол от сорта „Брент“ се понижи с 1,56 долара до 107,96 долара за барел. През февруари цената на Брент достигна двугодишен пик от 127,02 долара за барел. 

Дори след решението обаче анализаторите прогнозират, че цената на петрола едва ли ще се понижи чувствително спрямо сегашните нива от около 110 долара за барел, тъй като балансът между търсенето и предлагането остава стегнат.

Споразумението за новите квоти е постигнато, след като предишната среща на организацията през юни се провали. След срещата през юни Саудитска Арабия, Кувейт и Обединените Арабски Емирства едностранно увеличиха добива си, за да компенсират блокираните доставки от Либия.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още