IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК отново понижи прогнозите си за търсенето на петрол през 2011 и 2012 г.

В световен мащаб прогнозата е понижена със 180 000 барела дневно за 2011 г. и 70 000 барела дневно за 2012 г.

16:08 | 11.10.11 г. 1
ОПЕК отново понижи прогнозите си за търсенето на петрол през 2011 и 2012 г.

Организацията на държавите износителки на петрол ОПЕК оряза допълнително прогнозата си за ръста на търсенето на суровината в световен мащаб за настоящата и следващата година и предупреди, че може отново да я понижи на фона на нарастващите опасения за световната икономика, съобщи MarketWatch.

В месечния си доклад ОПЕК намали прогнозата си за търсенето на петрол в света през годината със 180 000 барела дневно заради несигурността в световната икономика и понижените перспективи за Китай и Индия.

От организацията изразиха и опасение за възможен „дисбаланс“ на петролния пазар по отношение на търсенето и предлагането.

„Несигурността в световната икономика помрачава картината за 2011 г. и по-специално при държавите-членки на ОИСР“, се посочва в съобщение на ОПЕК, визиращо Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

„До момента ясните сигнали за отслабващо търсене са имали само ограничено отражение върху основите на общия петролен пазар. В настоящата икономическа среда обаче е необходимо да бъде запазено вниманието към рисковете за нарастващ пазарен дисбаланс“, се казва още в документа.

Световното търсене на петрол ще нарасне с 900 000 барела дневно през тази година, а понижението на прогнозата със 180 000 барела дневно представлява само малка част от 87,8 млн. барела дневно, които се очаква да бъдат изразходвани през годината, твърдят от организацията.

За 2012 г. прогнозата за търсенето на петрол в световен мащаб е понижена със 70 000 барела дневно до 1,2 млн. барела.

Според оценките на ОПЕК търсенето на суров петрол от държавите-членки ще остане непроменено за 2011 г. в сравнение с предходния ѝ месечен доклад. Перспективата за търсенето през 2012 г. обаче бе понижена със 100 000 барела дневно, като се предвижда то да остане на тазгодишното ниво от 29,9 млн. барела дневно.

Въпреки че докладът не съдържа коментари за намеренията на организацията до срещата на държавите-членки на 14 декември във Виена, понижаването на прогнозите за търсенето на петрол може да налее вода в мелницата на групата, водена от Иран, която се бори за повишаване на добивите.

Предишната среща през юни приключи със спорове, след като група, водена от Саудитска Арабия, не успя да убеди останалите членки, че предвижданото повишаване на търсенето до края на годината заслужава увеличаване на добивите.

През последните дни разделението в организацията изплува отново на преден план, след като икономическите рискове и свиването на либийския добив вдигнаха цената на петрола и съживиха спора какъв ценови „таван“ ще предизвикат действия от страна на международния картел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
meto76
преди 12 години
През последните дни разделението в организацията изплува отново на преден план, след като икономическите рискове и увеличаването на либийския добив вдигнаха цената на петрола и съживи спора какъв ценови таван ще предизвика действия от страна на международния картел.ВИЕ четете ли какво пишете.Как увеличаването на либийския добив ще вдигне цената на петрола????????????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още