IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ намали прогнозата си за световното търсене на петрол през тази година

Международната агенция за енергията обаче повиши леко прогнозата си за 2012 година

12:59 | 10.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
МАЕ намали прогнозата си за световното търсене на петрол през тази година

Международната агенция за енергията (МАЕ), която обединява страните потребителки на петрол, намали прогнозата си.

за търсенето на петрол в света тази година, като посочи, че признаците на забавяне на икономическия растеж са засилили страховете от повторна рецесия, предаде Асошиейтед прес.

В месечния си доклад агенцията, чиято централа се намира в Париж, уточни, че световното търсене на петрол тази година ще бъде 89,5 милиона барела средно дневно или 60 000 барела дневно по-малко, отколкото МАЕ предвиждаше по-рано.

В доклада си агенцията посочва още, че притесненията за дълговите равнища в Европа и САЩ и признаците за забавяне на икономическия растеж в Китай и Индия се появяват на пазара и повишават опасенията за повторна рецесия.

Според специалистите на МАЕ тази година потреблението ще се повиши с 1,6 милиона барела средно дневно. В резултат на това агенцията повиши прогнозата за търсенето на петрол през 2012 година до 91,1 милиона барела средно дневно, посочи ИТАР-ТАСС.

На първо място това е предизвикано от спирането на редица ядрени реактори в Япония след земетресението през март и аварията в АЕЦ Фукушима. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още