IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-бърз ръст на цените на храните в световен мащаб от 11 месеца

Опасенията за реколтата в Южна Америка са сред основните двигатели на ръста

17:43 | 09.02.12 г.
Най-бърз ръст на цените на храните в световен мащаб от 11 месеца

Храните в световен мащаб са поскъпнали с 1,9% през януари, което е най-бърз ръст от 11 месеца, след като цените на маслодайни култури, млечни произведения и зърнени храни се повишиха, съобщават от Организацията за прехрана и земеделие към ООН (Food and Agriculture Organization – FAO), цитирани от Bloomberg.

В съобщение на организацията на официалния ѝ уебсайт се посочва, че индексът на 55 хранителни продукти е нараснал до 214,3 пункта от 210,3 пункта през декември. Всички подгрупи в индекса са регистрирали ръст, се добавя там.

„Международните цени на всички по-важни житни култури с изключение на ориза нараснаха през януари“, подчертават от FAO. Те добавят, че сред подгрупите на индекса най-бърз е ръстът при маслодайните култури.

През миналия месец спотовите цени за американска соя в пристанищата край Ню Орлиънс се повишиха с 1,2% след скок от 5,2% през декември заради опасенията, че сухото и горещо време в Аржентина и южна Бразилия ще доведе до по-ниски реколти.

През миналия месец спотовите цени на царевицата от района на американската част на Мексиканския залив нараснаха с 1,8% след поскъпване от 4,5% през декември.

Индексът на FAO за житните култури напредна с 2,3% до 222,7 пункта от 217,6 пункта приз предходния месец, което е най-бързият му ръст от април 2011 г. От агенцията отбелязаха, че царевицата е в основата на ръста заради перспективите пред реколтата в Южна Америка.

Индексът на растителните и животинските мазнини е спечелил 2,8% до 233,7 пункта при 227,5 пункта през декември, а този за захарта се е повишил с 2,3% до 334,3 пункта заради „по-малко благоприятното време“ в Бразилия – най-големият производител на суровината.

Индексът на месните продукти е нараснал с по-малко от процент до 178,5 пункта при 177,6 пункта през декември, като ръстът в цените на свинското е компенсирал спада в цените на пилешкото.

Показателят за млечните произведения е напреднал с 2,5% до 206,8 пункта при 201,7 пункта през декември.

„Маслото и сирената са в основата на повишението, след като цените им скочиха, докато тези на млякото на прах останаха стабилни или дори леко се понижиха“, изтъкват от FAO. “Относително ниските запаси от млечни продукти в САЩ заедно със затегнатото предлагане от Океания подкрепят ръста на цените през последните 2 месеца“, добавят оттам.

По-високите цени на храните повишиха разходите на живота в Китай, където живее около 20% от населението на планетата. През януари инфлацията в Китай се е ускорила неочаквано заради ръста от 10,5% в цените на хранителните стоки на годишна база при 9,1% през декември, съобщиха от китайското Национално статистическо бюро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още