IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на храните са нараснали за трети пореден месец през март

От Организацията за земеделие и прехрана към ООН очакват тенденцията да се задържи в краткосрочен план

13:52 | 05.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Цените на храните са нараснали за трети пореден месец през март

Цените на храните в световен мащаб нараснаха през март за трети пореден месец, водени от повишението при зърнените култури и растителните мазнини, съобщиха от Организацията за прехрана и земеделие към ООН (Food and Agriculture Organization – FAO), цитирани от Ройтерс.

Цените на храните достигнаха рекордни върхове през февруари 2011 г. и подхраниха протестите, довели до Арабската пролет. Впоследствие те намаляха, но през януари започнаха отново да се повишават.

Индексът, отразяващ месечната промяна в цените на кошница от зърнени храни, растителни масла, млечни продукти, месо и захар достигна 215,9 пункта през март при 215,4 пункта през февруари, сочат данни на FAO. Индексът на зърнените храни е достигнал 227 пункта, като цената на царевицата расте, подкрепена от слабите запаси и силния пазар на соя, обявиха от организацията.

„Може да се очаква цените да нараснат още в краткосрочен план“, заяви главният икономист и анализатор за зърнените храни на организацията Абдулреза Абасян, преди да бъдат оповестени данните.

От FAO потвърдиха и досегашната си прогноза за 2012 г., че добивът на пшеница в световен мащаб ще се понижи с 1,4% спрямо рекордно високата миналогодишна реколта до 690 млн. метрични тона.

Високите цени на петрола раздухаха инфлационните опасения от началото на годината. „Индексът на цените на хранителните продукти е в изключително висока зависимост от цената на петрола и след като тя нараства, би било трудно цените на храните да не я последват“, заяви Ник Хигинс, анализатор за суровините в Rabobank International.

Цените на енергоносителите се отразяват на производството на торове, както и на разходите, свързани с дистрибуцията на храните и използването на земеделски машини.

„Гледаме на спадовете от четвъртото тримесечие на 2011 г. като на аномалия, свързана повече с разпродажбите заради заплахите от макроикономическата ситуация в Европа, отколкото с икономическите фундаменти в земеделието“, посочи Хигинс.

Американски правителствен доклад от миналата седмица с по-ниски от очакваните оценки на запасите от зърнени храни и свиване на засетите площи със соя и пшеница добави опасения за доставките на зърнени култури в световен мащаб, предизвиквайки ръст на цените по фючърсите за зърнени култури в САЩ и Европа.

Очаква се зърнените култури и соята да са в основата на движението на пазарните цени на храните преди прибирането на новата реколта.

Според Абасян се очакват големи колебания в цените заради климатичните промени в най-големите производители. Той добави, че от САЩ може да дойде и допълнителен пазарен трус, ако част от фермерите решат да засеят по-големи площи със соя, съблазнени от високите цени.

Фючърсите за соя в САЩ регистрираха ръст от около 7% през март, а за първото тримесечие на годината той достига 17%. Причината са опасенията за затягане на доставките заради сушата в Южна Америка и по-малко засети площи в САЩ.

Абасян обаче очаква цените да се понижат през второто полугодие, след като новата реколта намали опасенията на пазара, довеждайки средните цени за годината под рекордните нива от 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още