IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alcoa излезе на загуба, след като цените на алуминия са на близо двугодишно дъно

Компанията обаче потвърди прогнозата си, че търсенето на алуминий в световен мащаб ще се увеличи със 7% през тази година

10:16 | 10.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Alcoa излезе на загуба, след като цените на алуминия са на близо двугодишно дъно

Американският алуминиев гигант Alcoa отчете загуба от 2 млн. долара за второто тримесечие, след като цените на алуминия спаднаха до близо двугодишно дъно, съобщава ВВС.

За същия период на миналата година компанията регистрира печалба от 322 млн. долара. Приходите за тримесечието се понижават с 9% на годишна база до 6 млрд. долара след спад в цените на алуминия с 18% за периода.

Резултатите обаче са по-добри от очакваните и акциите на концерна прибавиха 2% в часовете за търговия след края на вчерашната сесия на Wall Street.

Алуминиевата индустрия трябваше да се справя с намаляващото глобално търсене. След като някои европейски държави отново изпаднаха в рецесия, а растежът в САЩ и Китай се забави, се появиха опасения относно търсенето.

Alcoa обаче потвърди прогнозата си, че търсенето на алуминий в световен мащаб ще се увеличи със 7% през тази година след ръста от 10% за миналата.

„Въпреки спада в цените на алуминия, фундаментът на този пазар остава стабилен, като търсенето е силно, а предлагането – свито. Alcoa успешно се възползва от увеличаващото се търсене в бързо растящи сегменти на пазара като автомобилния и космическия“, коментира Клаус Клейнфелд, главен изпълнителен директор и председател на борда на компанията.

Alcoa e първата компания от индекса Dow Jones Industrial Average, която оповестява резултатите си за второто тримесечие. Нейното представяне отразява по-широки икономически тенденции, тъй като алуминият се използва в производството на най-различни продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още