IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролният регулатор в Бразилия глоби Chevron с над 17 млн. долара заради разлив

В момента текат и други дела срещу американската компания заради разливите в находището Фраде от ноември 2011 г. и март тази година

15:37 | 18.09.12 г.
Петролният регулатор в Бразилия глоби Chevron с над 17 млн. долара заради разлив

Бразилската национална петролна агенция (ANP) глоби Chevron с 35,1 млн. реала (17,3 млн. долара) заради петролния разлив от ноември 2011 г. в находището Фраде, съобщи директорът на ANP Магда Шамбриар, цитирана от The Wall Street Journal.

Глобата покрива 24 от общо 25 санкции срещу американската компания, издадени от петролния регулатор в Бразилия. Според Шамбриар глобата може да се увеличи с още над 2 млн. реала заради други проблеми около разлива край бреговете на страната.

Отделно в момента текат дела на Бразилия срещу Chevron на обща стойност над 22 млрд. долара. Ако компанията изгуби съдебната битка, ще трябва да плати на страната почти двойно повече, отколкото ВР плати сред екокатастрофата в Мексиканския залив от 2010 г.

Изданието припомня, че през ноември 2011 г. от сондаж на Chevron и подизпълнителя й Transocean в находището Фраде се изляха тонове петрол в Атлантическия океан. През март беше установен още един теч на нефт на същото място и на американците се наложи да прекратят работата си в района.

Бразилският петролен регулатор предупреди, че “джобът”, в който се намира суровината, е безвъзвратно увреден и течът ще продължи до изчерпването на петрола в него.

Заради течовете на петрол Бразилия, освен че бяха заведени съдебни дела срещу Chevron, беше отнет и лиценза на компанията за проучване и добив на нефт в бразилски териториални води. Прокуратурата в страната пък се опитва да докаже, че разливите са причинени заради грешки при сондажите, които е можело да бъдат предотвратени.

Изданието припомня също така, че в края на юли бразилският съд наложи забрана на Chevron и Transocean да оперират в страната. От ANP обаче са решили да обжалват решението заради опасения, че забраната ще навреди на нефтодобивната индустрия в страната.

Въпреки проблемите в находището Фраде, петролният регулатор още преди месеци заяви, че ще обсъди с американската компания възможностите за възобновяването на сондажите в района при стриктно спазване на процедурите за безопасност.

Съдебната забрана беше наложена в отговор на гражданския иск, предявен от независимите федерални прокурори, съобщава Ройтерс. Пред журналисти Магда Шамбриар обаче е изразила опасенията си, че забраната ще има сериозни последствия за нефтодобивната индустрия в Бразилия, тъй като от разлива във Фраде нямаше сериозни щети върху околната среда.

От Chevron съобщиха, че са създали три екипа от висококвалифицирани специалисти, чиято задача ще бъде да наблюдават и ограничат рисковете от нови течове на нефт в находището Фраде.

Компанията освен това декларира, че ще търси всякакви законови начани за възстановяване на операциите й в Бразилия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още