IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шистовата революция ще принуди ОПЕК да намали добива на петрол

Страхът, че петролът свършва, изглежда все по-неоснователен, твърди главният изпълнителен директор на ВР Робърт Дъдли

11:14 | 17.01.13 г. 14
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сонда за добив на шистов петрол в Патагония. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сонда за добив на шистов петрол в Патагония. Снимка: Архив Ройтерс

Шистовата революция, която в момента набира сила в много държави, през следващото десетилетие е в състояние да повлияе значително върху настоящия баланс на силите в света на износителите на петрол, коментира британският вестник Times.

“Традиционното разбиране за наличния пазар се обърна с главата надолу“, заяви в тази връзка главният изпълнителен директор на компанията BP Робърт Дъдли. "Страхът от това, че петролът свършва, изглежда все по-неоснователно явление“, добави той.

Според годишния доклад на компанията за перспективите пред бранша още през тази година благодарение на шистовия петрол САЩ ще изпреварят Русия и Саудитска Арабия по обем на добиви на "черното злато“. Вследствие на това още до 2015 г. Организацията на държавите-износителки на петрол ОПЕК ще бъде принудена да свие ежедневните добиви с 6 млн. барела, за да не допусне срив на цената му.

Саудитска Арабия се нуждае от запазването на цената на ниво около 100 долара за барел, но по данни на анализаторите на BP към края на настоящото десетилетие средната цена ще се понижи до 80 долара за барел.

"Шистовата революция води след себе си глобални промени“, убеден е главният икономист на компанията Кристоф Рюл.

“Когато в един регион на света се наблюдава значителен ръст в добива на петрол, останалите региони ще бъдат принудени да реагират по някакъв начин“, твърди Рюл. "Смятаме, че ОПЕК ще свива производството си, за да има възможност да поддържа баланса между търсене и предлагане“, обясни той.

Според анализаторите на BP обаче до 2030 г. Русия и Саудитска Арабия отново ще си върнат лидерските позиции в света по обем на добития петрол. Това се свързва с очакваното забавяне на ръста в добива на шистов петрол и с увеличаване на световното търсене.

Към същата дата обаче САЩ ще са в състояние да си осигуряват почти 100% от потребностите от петрол от вътрешни източници, отказвайки се на практика от вноса на „черно злато“. Очаква се още до 2020 г. САЩ да добиват ежедневно над 6 млн. барела шистов петрол.

Като цяло специалистите са единодушни, че пред САЩ са се разкрили блестящи перспективи да си върнат част от загубената лидерска позиция в световен мащаб благодарение на създаването на ефективна технология за добив на газ и петрол от шисти. Страната се оказа начело на световна енергийна революция, която дава шанс на правителството ѝ да проведе нова индустриализация на икономиката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 13 rate down comment 18
ABBA
преди 11 години
Няма шистов газ!Има боклучив долнопробен газ, бонус от заравянето на токсични отпадъци!Аре другите да добиват кво си щат, оставете поне природа в България.Друго ако няма!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
ttodorov75
преди 11 години
Дали в България ще се снишим и пред шистовата революция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 1
data
преди 11 години
"Според анализаторите на BP обаче до 2030 г. Русия и Саудитска Арабия отново ще си върнат лидерските позиции в света по обем на добития петрол."Надявам се силно до тогава технологиите на електромобилите да са достатъчно напреднали за да няма глобално значение кой е лидера в добива на петрол
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още