IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото спря свободното си падане

Ценният метал е на път да запише историческа тримесечна загуба при търговията си на Comex

20:31 | 28.06.13 г. 1
Цената на златото спря свободното си падане

Цената на златото спря свободното си падане в следобедните часове, но ценният метал е на път да запише историческа тримесечна загуба при търговията си на пода на Comex. За това тримесечие стойността на златото ще достигне понижение от около 25%, прогнозира Market Watch. 

Предишното подобно потъване беше регистрирано през 1982 година. Тогава за период от три месеца цената на златото се понижи с 18 на сто. 

Причината за спадът през последните месеци са добрите данни за развитието на американската икономика. Те обаче носят след себе си и обещанието на Федералния резерв за ограничаване на програмата за стимулиране. Затова не е чудно, че по-рано днес ценният метал се търгуваше на ниво под 1 200 долара за трой унция - цена, която остана непостигната от август 2010 година насам. 

В последните часове обаче търговията се нормализира - последва ръст от 0,75% и цена от малко над 1 220 долара за трой унция. Все пак ценният метал върви към загуба от 6 на сто за седмицата и от 13 на сто за целия юни. 

"Пазарът може и да се консолидира до края на тази седмица, но в отсъствието на купувачи предпочитаме да стоим настрана и да видим дъното", коментира анализаторът Анрей Крюченков от VTB Capital. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Пазарът ще се консолидира когато ФЕД спре "стимулите"! Малко след това ...;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още