IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийните суровини поевтиняват преди протокола от заседанието на Фед

Пазарните участници остават предпазливи с оглед на перспективите пред монетарните стимули в САЩ

09:42 | 21.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Енергийните суровини поевтиняват преди протокола от заседанието на Фед

Фючърсите върху петрола поевтиняват в електронната търговия в сряда след публикуването на данните на Американския институт по петрола (АPI) за запасите от суровината отвъд Океана. Инвеститорите очакват и публикуването на протокола от заседанието на Фед, който може да даде допълнителни сигнали за развитието на пазара на енергийни продукти.

Контрактите върху лекия суров петрол WTI с доставка през октомври се търгуват с понижение от 0,52 долара, или 0,49%, до 104,59 долара за барел, съобщава MarketWatch.

Междувременно търгуваният на Лондонската борса конкурентен сорт брент също поевтинява с 0,48 долара, или 0,44 на сто, до 109,61 долара за барел в електронната търговия.

След края на редовната търговия в Ню Йорк във вторник цената на суровия петрол постигна лек ръст от 0,1%, след като АPI отчете спад на запасите в САЩ за седмицата до 16-ти август от 1,2 млн. барела. Резултатът остана малко над очакванията на анкетираните от Platts експерти за понижение от 1 млн. барела.

По-късно през днешния ден пазарните участници ще очакват и доклада на щатската Администрация за енергийна информация (EIA). Публикуването на данните в 17:30 часа българско време ще даде допълнителна яснота относно тенденциите сред търсенето на енергийни суровини в САЩ през предходната седмица.

Въпреки това анализаторите от Citi Futures' очакват с много по-голямо внимание предстоящото представяне на протокола от последното заседание на щатския Федерален резерв от юли.

"Докладът на API до голяма степен остана в съответствие с пазарните очаквания. Малко е вероятно да предизвика сериозно движение на цените, особено ако данните се потвърдят и от EIA", отбелязват експертите. "В действителност, ако трябва да предполагаме сега, бихме казали, че протоколът от заседанието на Фед би могъл да има много по-голямо влияние върху търговията", коментират още анализаторите.

Федералният резерв към момента оставя без изменение мащабната си 85-милиардна месечна програма за изкупуване на активи в опит да подпомогне възстановяването на американската икономика. От централната банка обаче сигнализираха, че е възможно скоро да намалят тези стимули.

Много анализатори разглеждат паричните стимули като подкрепа за цената на петрола. Количествените улеснения потискат стойността на долара, което прави деноминираните в зелените пари стоки по-привлекателни за притежателите на други валути.

Публикуваният късно във вторник доклад на API показа също спад от 3,7 млн. барела при бензиновите запаси, или повече от два пъти над прогнозите за понижение от 1,5 млн. барела.

Отстъплението стимулира цената на бензиновите контракти с доставка през септември, която се покачва с 0,3% до 2,94 долара за галон.

В същото време дестилатните горива с доставка през октомври поевтиняват с 0,2%, търгувайки се при 3,08 долара за галон.

Данните на API показаха ръст от 1,8 млн. барела на запасите от дестилати за седмицата до 16-ти август. За сравнение анкетираните от Platts анализатори очакваха значително по-малко покачване - в рамките на 1 млн. барела.

Контрактите върху природния газ с доставка през септември от своя страна поевтиняват с 0,013 долара, или 0,38%, до 3,429 долара за 1 млн. BTU (британски термични единици).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още