IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дипломатическите неуредици спират износа на газ от Израел към Турция

Източното Средиземноморие преживява истински бум на добива след откриването на газовите залежи в басейна Левант

14:01 | 06.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дипломатическите неуредици спират износа на газ от Израел към Турция

Турските енергийни компании проучват възможността за внасяне на израелски природен газ чрез тръбопровод, но дипломатическите неуредици между Анкара и Тел Авив засега блокират процеса.

Източното Средиземноморие преживява истински бум на добива на суровината след откриването на залежите в басейна Левант – участък, който се простира по бреговете на Кипър, Израел, Ливан и Сирия. Според оценки на експерти находището съдържа 122 трлн. кубически фута газ. В резултат Израел се превърна в "златна мина" за газа, което стимулира страната да увеличи износа си.

Същевременно Турция разчита на вноса на природен газ, тъй като търсенето на енергийната суровина продължава да расте. Страната внася газ чрез тръбопроводи единствено от Азербайджан и Истанбул се опитва да диверсифицира енергийния си портфейл.

Отношенията между двете страни са обтегнати от май 2010 г., когато израелски командоси щурмуваха турски кораб, който се опита да премине израелската морска блокада.

Наскоро се появиха слухове, че турската енергийна компания Zorlu Energy води преговори с израелски дрижества. През миналия месец пък базираната в Истанбул Turcas Holding предложи на Тел Авив 2,5 млрд. долара за изграждане на тръбопровод с дължина 292 мили от Израел към Турция.

Въпреки това последните коментари на турските официални представители предполагат, че Zorlu и Turcas ще срещнат политическа съпротива за вноса на израелски газ.

"Имаме различия по отношение на Сирия. Въпросът е принципен", заяви Ахмет Давутоглу, министър на външните работи на Турция. "Но нека да го кажа ясно – турското правителство никога не е и никога няма да си сътрудничи с Израел срещу мюсюлманска страна", допълни още той.

Повече за природния газ в Израел може да научите от материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още