IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Украйна не постигнаха споразумение за цената на газа

Търси се временно решение, което да позволи на Украйна да нагнети в хранилищата си още около 10 млрд. куб. м газ

16:44 | 29.08.14 г. 2
Русия и Украйна не постигнаха споразумение за цената на газа

Европейският съюз (ЕС) не успя да постигне примирие в газовия спор между Русия и Украйна и на днешната среща – първата по газовия въпрос от около два месеца, точно в навечерието на зимния сезон, пише Wall Street Journal.

Еврокомисарят по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер пътува до Москва, за да посредничи за постигането на договорка между двете страни. Следващият кръг от разговорите трябва да се състои най-рано през следващата седмица.

Газовите преговори съвпадат с рязката ескалация на конфликта между Русия и Украйна. Вчера Киев обвини Москва в директна инвазия заради нахлули руски войски и военна техника на територията на Украйна при превземането на югоизточния град Новоазовск. Москва на свой ред отрече да е изпращала военни части, но не скри, че на страната на проруските сепаратисти в Източна Украйна се бият и руснаци.

Днес Русия потвърди, че е готова да даде 100 долара отстъпка от цената на руския природен газ – оферта, която беше дискутирана на тристранните срещи през май и юни и която Киев отхвърли. Ако все пак украинските власти приемат, цената на руския газ за Украйна ще стане 385 долара за 1 000 куб. м.

Проблемът с газовите доставки представлява един от аспектите на конфликта между Русия и Украйна. Той започна в края на миналата година, когато бившият украински президент Виктор Янукович отказа да подпише споразумението за асоцииране с ЕС и вместо това се присъедини към Митническия съюз на Русия в замяна на мащабни помощи от страна на Русия, включително и преференциална цена на газа от 268,5 долара за 1 000 куб. м. Решението му беше последвано от мащабни протести и боеве в Киев, а през февруари, заради ескалацията на напрежението в страната, Янукович се укри зад граница.

След като новата власт в Украйна предприе рязък завой в политиката, Русия на два пъти в рамките на месец увеличи цената на природния газ за страната до 485,5 долара за 1 000 куб. м. Газпром изчислява дълговете на украинската държавна компания Нафтогаз на 5,3 млрд. долара.

Киев не се съгласи с новата цена и с размера на дълга за синьото гориво и подаде иск в Арбитражния съд в Стокхолм. Москва пък прекрати доставките на газ за Украйна от юни, което принуди правителството на страната да търси алтернативни пътища за реверсивни доставки от ЕС.

Руският министър на енергетиката Александър Новак посочи на днешната среща, че Москва е отворена за преговори с Киев. Шефът на Газпром Алексей Милер обаче посочи, че преди да започнат преговори за цената и за преструктуриране на дълга, Киев трябва да плати поне 1,45 млрд. долара.

Времето има значение и за трите страни в преговорите. Газпром би могъл да изгуби важни приходи, ако се задържат доставките за водещия му пазар – европейския. За украинското правителството перспективата за зима на студено допълнително влошава ситуацията, в която изпадна страната. Още миналия месец правителството предупреди, че бизнесът ще се наложи да намали потреблението на енергия в случай на недостиг на газ.

ЕС пък е изключително зависим от транзита на руски газ през Украйна. Някои държави вече преживяха сериозни смущения в доставките в предишни ценови спорове между Киев и Москва. Шест държави, сред които са България и Словакия, са почти напълно зависими от руските газови доставки.

Йотингер и Новак се обединиха около мнението, че трябва да се намери временно решение, което да позволи на Украйна да нагнети в хранилищата си още около 10 млрд. куб. м синьо гориво, за да избегне недостиг през зимния сезон.

Двамата посочват още, че руските доставки за ЕС няма да бъдат прекъсвани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 9 години
Как може да сереш в/у газовите си доставчици и след това да искаш газ от тях!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
"Йотингер и Новак се обединиха около мнението, че трябва да се намери временно решение, което да позволи на Украйна да нагнети в хранилищата си още около 10 млрд. куб. м синьо гориво, за да избегне недостиг през зимния сезон."Муаахахаха! Ако на $3-4 млрд. му викат "временно решение", то да взема да им кажа къде да го търсят. Май трябва да отидат в някоя банка.... хахаха!Или се надат пак на аванта? Може, ама с "Москали на ножи" едва ли ще стане - поне при Путин... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още