IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниската цена на желязната руда може да погуби по-малките производители

За една година цените на суровината спаднаха с повече от 50%

16:25 | 20.04.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Reuters</em></p>

Снимка: архив Reuters

Резките движения в цената на желязната руда може да започнат да взимат своите корпоративни жертви сред по-малките играчи, прогнозират от Goldman Sachs.

“Производителите с активи от първи ред нямат друга алтернатива освен да намалят разходите си за единица продукт и да използват базата си от активи по-ефективно. Обемът на продукцията им не е застрашен от по-ниската цена на желязната руда“, отбелязват още от Goldman, цитирани от CNBC. “Останалата част от индустрията обаче е изправена през предизвикателство в съществуването си“.

Според американската инвестиционна компания производители, като Vale, Rio Tinto и BHP Billiton ще продължат да се разширяват, но близо 50% от производителите с активи от втори ред са в риск до 2019 г.

Цените на желязната руда паднаха с повече от 50% през последната година, като през април цената ѝ в Китай достигна малко над 48 долара на тон. Goldman намали прогнозите си за периода 2015-2018 г. съответно на 52 долара, 44 долара, 40 долара и отново 40 долара за тон на година и снижи дългосрочната си прогноза с 25% до 45 долара на тон.

Goldman не са единствените, които очакват индустрията да се изправи пред сериозен натиск. Цените вероятно ще продължат да падат, което означава, че „онези, които успеят да оцелеят в тази среда ще спечелят доста пари.“, казва Уорън Гилман, председател и изпълнителен директор на инвеститорската компания CEF Holdings пред CNBC и допълва, че тези, които не могат да се конкурират, ще изпаднат в реална заплаха и още мини ще бъдат затворени.

Рейтинговите агенции също отчитат влиянието на резките изменения в цените на желязната руда. Миналата седмица Standard & Poor's постави под наблюдение рейтинга на компании като Anglo American, BHP Billiton, CAP, Rio Tinto, Fortescue и Vale.

Предвиждаме слабо повишаване на цените през 2017 г., тъй като производителите с високи производствени разходи ще се нуждаят от време, за да намалят предлагането си“, казва S&P. Агенцията намали годишните си прогнози за периода 2015-2017 г. с между 21 и 31% съответно на 45 долара, 50 долара и 55 долара на тон.

Moody's също изрази безпокойството си за някои производители, тъй като пазарът се „дави в свръхпредлагане“, но заяви, че макар да променя прогнозите си за цените, това няма да се отрази веднага върху рейтингите.

По-големите количества, по-ниските цени на енергията и по-ниските разходи в местните валути постепенно ще подобрят паричните разходи на производителите, но вярваме, че на сегашните цени на желязната руда приходите на всички производители сериозно ще се понижат веднага щом разходите се коригират спрямо възнагражденията и поддържането на капитал“, казва Moody's.

Други анализатори също представиха песимистични перспективи за желязната руда, като Citigroup понижи прогнозите си за 2015-6 г. за цената ѝ съответно до 45 долара и 40 долара на тон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още