IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citigroup снижи значително прогнозата си за цената на желязната руда

Производителите в Австралия и Бразилия продължават да увеличават продукцията въпреки спада на цените

22:05 | 13.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Citigroup снижи значително прогнозата си за цената на желязната руда

Свръхпредлагането и липсата на растеж на търсенето накара някои пазарни анализатори да спекулират, че ценaта на желязната руда никога няма да се възстанови до предишните нива, и предупреждават за различни посоки в цените на базовите метали занапред, пише CNBC. 

Цената на желязната руда сега е малко над 47 долара за тон, според The Steel Index (TSI), който отчита цената на 62-процента руда. Това според Ройтерс е най-ниското ниво, откакто TSI започва да събира данни през 2008 г.

Днес анализатори от Citigroup снижиха прогнозата си за цената на метала и сега очакват желязната руда да е средно 45 долара за тон през 2015 г. и 40 долара за тон през 2016 г. Това са понижения от 23 процента и 37% съответно.

"Ние вярваме, че посока нагоре в сектора вече е ограничена. Смятаме, че това ще бъдат трудни 1-2 години за добивния сектор като цяло, докато не се изчисти излишният капацитет в предлагането", коментира Хийт Янсен, анализатор в Citi.

"Такова свръхпредлагане не се наблюдава при други суровини", посочва Колин Хамилтън, анализатор в Macquarie. "Това е истинското предизвикателство за този пазар."

Каролин Бейн, старши икономист в Capital Economics, отбелязва, че производството на желязна руда е нараснало с 9% през 2014 г., докато на мед - само с малко над 1%. Тя добавя, че производителите на желязна руда в Австралия и Бразилия, които имат ниски разходи, продължават да увеличават продукцията въпреки спада на цените.

"До края на тази година ние очакваме цените на желязната руда да се стабилизират около 45 долара на тон", казва Бейн.

Търсенето в Китай също се разглежда като ключово за пазара и по-лошите от очакваното данни за вноса на страната не помагат на цените на суровините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още