IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският суров петрол с шести пореден седмичен спад на цената

За седмицата търгуваните в Лондон контракти изтриха 6,9% от стойността си

08:15 | 10.08.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейският суров петрол с шести пореден седмичен спад на цената

Фючърсите върху европейския суров петрол се понижиха в петък към шестгодишно дъно на фона на признаци, че резкият спад на американската шистова индустрия в последните месеци може да приближава края си, изразявайки опасения, че добивът на шистов петрол може да се увеличи и да допринесе за пренасищането на предлагането.

В Лондон Брентът с доставка през септември поевтиня в петък временно до 48,42 долара за барел – най-ниското равнище от март 2009 г., преди да затвори при цена от 48,61 долара за барел, спадайки в крайна сметка с 1,84% за деня. 

За седмицата търгуваните в Лондон контракти изтриха 6,9%, отчитайки шести пореден седмичен спад. Цената на актива отстъпи общо с 18,6% през юли, което е най-значителният месечен спад от 2008 г. насам.

Глобалното производство на петрол изпреварва търсенето след бума на шистовото производство на петрол в САЩ и след решението на Организацията на страните износителки на петрол през миналата година да не се намалява обемът на производството.

Иран и шестте световни сили постигнаха дългоочаквана сделка през юли, което ще сложи край на санкциите спрямо Техеран в замяна на прекратяване на спорната ядрена програма на страната. По оценки на иранските власти страната разполага с 30 млн. барела петрол в резервите си, които са готови за износ.

Новините за рекордния износ на петрол от Ирак и покачващото се производство от Саудитска Арабия също допринесоха за спада на цените на „черното злато“.

Грижите за здравето на икономиката на Китай, както и в общи линии по-силният щатски долар, както и нарастващите перспективи за въвеждането на по-високи лихвени проценти в САЩ по-късно тази година, също натежават на цените.

Цената на търгуваните в Ню Йорк фючърси върху суровия петрол с доставка през септември удари дневно дъно от 43,70 долара за барел – най-ниското ниво от 29 януари, преди да приключи на цена от 43,87 долара, спад от 79 цента, или от 1,77% за деня.

За цялата седмица цената на търгувания на борсата петрол спадна с 2,99 долара, или с 6,9%, което е единадесета поредна седмична загуба.

Изследователската група Baker Hughes съобщи късно в петък, че броят на платформите за добив на „черно злато“ в САЩ се е увеличил с шест през миналата седмица до 670, което е третият пореден седмичен ръст. Все още обаче техният брой е с около 60% по-нисък от отчетения през октомври пик от 1609 платформи.

В същото време спредът между Брента и WTI достигна 4,74 долара за барел към края на търговията в петък в сравнение с 5,09 долара за барел в предходната седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 22 rate down comment 0
Pronto
преди 8 години
За три месеца Брента спада от 60 евро до 44 евро за барел или 26%. В България бензинът, доставян изключително по инфраструктурата на Лукойл /винаги на загуба, но активите си не продава/ не е мръднал. Спасибо Лукойл! Риск за бюджета няма :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още