IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкциите и ниските цени на петрола спъват плановете на Роснефт

Компанията преразглежда стратегията си, за да запази пазарния си дял

14:44 | 15.08.15 г.
Санкциите и ниските цени на петрола спъват плановете на Роснефт

Ниските цени на петрола и икономическите санкции осуетяват амбициозните планове за нови проекти на руската група Роснефт. Точно затова компанията насочва фокуса си към съществуващите петролни находища, съобщи лидерът на компанията Игор Сечин, цитиран от FT.

Сечин се срещна с премиера на Русия Дмитрий Медведев в петък. По време на срещата стана ясно, че компанията е преразгледала стратегията си, за да запази пазарния си дял.

“Решихме да променим нашия бизнес план в посока на увеличаване на производството в съществуващите находища”, коментира Сечин.

След поредица от придобивания през 2013 г., включително и на TNK-BP, през миналата година Роснефт година представи амбициозен набор от нови проекти, включително в Арктика и Далечния изток на Русия.

Санкциите обаче нанесоха тежък удар върху плановете на компанията.  В допълнение натиск оказват и ниските цени на петрола.

Работата за разработване на находищата в Арктика изостава сериозно, след като ExxonMobil замрази всички съвместни предприятия с Роснефт. Други проекти са възпрепятствани от липсата на средства.

През миналата година руската група поиска повече от 40 млрд. долара държавна подкрепа, за да финансира проектите си. Няколко от министрите в руското правителство обаче се противопоставиха на повечето от исканията на компанията.

След като САЩ и Европейския съюз (ЕС) наложиха икономически санкции срещу Москва заради руска намеса в Украйна, Роснефт се изправи пред проблеми с изплащането на дълговете си.

По принцип компанията няма желание да отлага или да закъснява с реализацията на новите проекти. Запознати източници обаче съобщават, че групата е пристъпила към цялостно преразглеждане на бизнес плана си.

Все пак Роснефт не се отказва и от амбициите за  значителен ръст на добивите, както стана ясно от срещата на Сечин и Медведев. Сечин посочи, че целта е добивите да се увеличат до 300 млн. т нефтен еквивалент годишно до 2020 г. Според него този ръст ще бъде постигнат чрез стартиране на нови петролни находища в Сибир, увеличаване на производството на газ и по-активна експлоатация на съществуващите находища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още