IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото започна седмицата с понижение след данните за Китай

Китайската икономика отчита най-слаб ръст от шест години насам

10:58 | 19.10.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цената на златото записа понижение в понеделник в Азия, след като смесени икономически данни показаха по-слабо индустриално производство от очакваното, но пък ръст на БВП, по-висок от прогнозите, съобщи Investing.com.

Фючърсите с доставка декември се търгуват с 0,68% понижение до 1 175,10 долара за тройунция на платформата Comex на New York Mercantile Exchange.

Фючърсите върху среброто също с доставка през декември отчитат спад от 0,96% до 15, 960 долара за тройунция, а тези върху медта поевтиняват с 0,17% и се търгуват за 2,398 долара за паунд.

Цените на медта бяха под голям натиск през последните седмици, тъй като опасенията за глобалното забавяне на икономиката, предизвикано от проблемите в Китай, разтревожиха пазарите. Китай е най-големият потребител на мед в света, като отговаря за около 40% от годишното световно потребление.

БВП на Китай бележи ръст от 1,8% през третото тримесечие, а на годишна база повишението е 6,9%, като и двете стойности са с един процентен пункта над прогнозите. 

Инвестициите във фиксирани активи, които са основен двигател за втората най-голяма икономика в света, са нараснали с 10,3 на сто през през първите девет месеца на годината спрямо същия период на миналата година при средна прогноза за увеличение от 10,8%. Индустриалното производство е нараснало с 5,7%, което е под очакваната стойност от 6%.

По-рано гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода заяви, че институцията ще нанесе необходимите промени в програмата си за количествени облекчения, като същевременно ще следи рисковете за икономическия растеж и инфлацията.

В петък фючърсите върху златото прекратиха серията от 5 дни поскъпване, но все пак успяха да запазят стабилния си ръст, до голяма степен заради все повечето индикатори, че Федералният резерв на САЩ ще отложи вдигането на лихвените проценти. Ден по-рано – в четвъртък – цената на благородния метал достигна 1 191,70 долара за тройунция, което беше най-високото ниво от 22 юни.

Темата за вдигането на лихвите от страна на Фед е ключова за пазарите през последните месеци. Централната банка на САЩ има още две редовни заседания преди края на тази година – в края на октомври и в средата на декември.

Тази седмица на фокус е и заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ) в четвъртък заради спекулациите, че икономистите във Франкфурт може да решат да разширят програмата си за парични стимули.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 8 години
две дена стои тази новина и селcкия *** още не се е изказал, айде къде си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още