IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се търгува в тесни граници

Новините за евентуална среща между Русия и ОПЕК следващия месец изпратиха цената на суровината нагоре в четвъртък

10:07 | 26.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът се търгува в тесни граници в четвъртък, след като затвори предишната сесия на зелена територия заради възможността за среща между ОПЕК и Русия през следващия месец, съобщи WBPonline.

Към 9:30 часа българско време американският лек суров петрол се търгува с 0,06% повишение до 33,09 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент поевтинява с 0,28% до 35,19 долара за барел.

В четвъртък редица медии съобщиха, че няколко членки на ОПЕК (Венецуела, Саудитска Арабия и Катар) са се съгласили да обсъдят замразяването на добива на януарските нива. Новините изпратиха цените и на двата сорта нагоре, но подемът беше ограничен от по-ранните коментари от Саудитска Арабия и Иран, че няма да има понижения в продукцията. 

Няма смисъл да си губим времето и да искаме понижения в добива“, каза по-рано тази седмица саудитският министър на петрола Али ал Наими. Представители на Иран от своя страна заявиха, че би било смешно да се иска страната да намалява добива само месец след отмяна на санкциите.

„Краткосрочната възходяща тенденция при петрола все още е налице заради постоянната надежда, че членките на ОПЕК биха могли да координират предлагането“, коментират анализаторите от ANZ.

В момента излишъкът на петрола на глобално ниво възлиза на около 1-2 милиона барела дневно, отбелязва WBPonline.

Позитивните нагласи на пазара бяха ограничени и от новия рекорд в резервите на САЩ, които миналата седмица надминаха 507 млн. барела. Очаква се този обем да достигне 513 млн. барела идните седмици.

По-късно в петък компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes ще публикува седмичния си доклад за броя на нефтените платформи в САЩ. През миналата седмица имаше понижение от 26 до 413 броя.

*Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още