IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Saudi Aramco ще купува рафинерии в САЩ?

Компанията иска да разшири присъствието си на големите пазари на енергия

16:05 | 19.03.16 г.
Saudi Aramco ще купува рафинерии в САЩ?

Националната петролна компания на Саудитска Арабия Saudi Aramco иска да купи повече рафинерии и химически заводи в САЩ, за да разшири присъствието си на най-големия световен пазар на енергия след разпадането на съвместното предприятие с Royal Dutch Shell, съобщава CNBC, като се позовава на запознати източници, пожелали анонимност.

Изданието посочва, че Shell и Saudi Aramco са сложили край на съвместното си предприятие след почти две десетилетия партньорство. Разделянето на активите на джойнт венчъра ще остави Aramco с един завод – най-голямата петролна рафинерия в Порт Артър, щата Тексас.

Длъжностни лица от Saudi Refining, дъщерно дружество на държавния саудитски конгломерат, посочват, че държавната фирма има намерение да закупи повече активи след окончателното финализиране а партньорството с Shell.

Засега не се идентифицират възможните цели за придобиване. Говорител на Shell е насочил въпросите на медията към Aramco, а представители на саудитското дружество не са открити за коментар.

Плановете за придобиване на активи в САЩ идват на фона на подготовката на борсовия дебют на компанията. Това подчертава и нейното желание да разшири присъствието си на големите пазари, за да подпомогне на износа на черно злато в условията на постоянно засилваща се конкуренция.

Разпадането на джойнт венчъра с Shell е малко вероятно да има незабавно въздействие върху продажбите на саудитски петрол в САЩ, ретият най-голям клиент на Саудитска Арабия и стратегически партньор за сигурност.

Според условията на сделката Aramco ще получи пълен контрол над рафинерията в Порт Артър с капацитет от 603 хил. барела на ден. Shell ще получи две по-малки рафинерии в щата Луизиана с общ капацитет 473 хил. барела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още