IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият производител на алуминий в света с 21% ръст на печалбата

През първото полугодие China Hongqiao Group увеличи производството и завоюва пазарен дял

10:27 | 15.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Най-големият производител на алуминий в света - China Hongqiao Group Co., отчита 21% годишен ръст на нетната печалба през първото полугодие на 2016 г., след като увеличи производството и завоюва пазарен дял, докато някои от конкурентите му, добиващи при по-високи разходи, не осъществяваха дейност. Акциите на China Hongqiao поскъпнаха до най-високата си стойност от над година, отбелязва Bloomberg.

Нетната печалба се повишава до 3,3 млрд. юана (496 млн. долара) от 2,72 млрд. юана през първото полугодие на 2015 г. Приходите от продажби се покачват с 13 на сто до 25,4 млрд. юана, след като производството нарасна с 28% до 2,71 млн. тона.

Въпреки че китайската алуминиева индустрия извлича ползи от ръста на цените у дома през първата половина на 2016 г., те все още са по-ниски от средните, отколкото преди година. Това увеличава натиска върху производителите, които извършват дейността при по-високи разходи.

China Hongqiao увеличава предлагането, въпреки че общото производство в азиатската икономика и износът са на миналогодишните си нива. Компанията е сред световните производители с най-ниски разходи, след като изгради верига на доставките, включваща мина за боксит в Индонезия и завод за претопяване на алуминий в Гвинея, посочва JPMorgan Chase & Co.

По време на търговията на азиатските пазари в понеделник книжата на China Hongqiaо поскъпнаха най-силно - с 5,9% до 6,65 хонконгски долара, което е най-високата цена от юли 2015 г. насам.

Търсенето на алуминий прехвърли предлагането през първото полугодие, а групата вярва, че потреблението на алуминиеви продукти ще остане силно през второто.

Успоредно със стабилизирането на китайската икономика и с поскъпването на индустриалните метали се покачи цената на алуминия.

Китай все още увеличава капацитета чрез по-ниски разходи, докато производителите в други части на света прекратяват дейност. Освен това се очаква в следващите четири години цените да намалеят с над 11%, след като се прогнозира, че Китай ще повишава предлагането, изчисляват от американската консултантска компания Harbor Intelligence.

Поднебесната империя формира 55% от световното предлагане на метала.

През 2015 г. China Hongqiao изпревари United Co. Rusal, за да се превърне в най-големия производител на алуминий в света. Изчисления на Bloomberg показват, че произведеното от компанията през първото шестмесечие е формирало около 17% от предлагането в Китай през периода.

Голяма част от приходите на China Hongqiao идват от продажбата на претопен алуминий, който изстива, а след това се купува от клиентите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още