IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът прекъсна подема си в очакване на новите данни за резервите в САЩ

"Черното злато" поскъпна до 4-седмичен връх заради спекулациите за неформална среща на ОПЕК

09:50 | 16.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Фючърсите на суровия петрол прекъснаха доскорошното си рали във вторник в очакване на последните седмични данни за резервите в САЩ на фона на продължаващите спекулации, че ОПЕК ще предприеме действия следващия месец, за да подкрепи цените на петрола, съобщава WBPOnline.

Фючърсите върху американския суров петрол поевтиняват с 0,63% до 45,42 долара за барел, а върху Брента - с 0,79% до 47,97 долара за барел към 9:35 ч. българско време.

„Суровият петрол поскъпна до 4-седмичен връх, след като продължават спекулациите, че ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) ще обсъди потенциално замразяване на производството на предстояща среща между страните членки на групата. Русия се присъедини, казвайки, че също е отворена за подобни разговори“, посочват анализатори от ANZ.

Саудитският енергиен министър Халид ал-Фалих каза миналата седмица, че петролните производители ще обсъдят потенциални действия за стабилизиране на цените на петрола по време на среща следващия месец в Алжир.

Руският министър на енергетиката Александър Новак засили слуховете, като призова за стабилизиране на цените на енергийния пазар, след като разкри информация за срещи със Саудитска Арабия и други ключови играчи.

Страните членки на ОПЕК ще проведат неформална среща по време на Международния енергиен форум през септември. Някои представители на картела казват, че съживяването на разговорите за замразяване на глобалното производство на петрол може да се случи, ако цените се понижат.

Добивът на суров петрол в ОПЕК е нараснал с 46 хил. барела на ден до средно 33,11 млн. барела на ден през юли, а Саудитска Арабия отчете нов рекорд от 10,67 млн. барела на ден за миналия месец.

„Данните, които показват, че добивът на петрол в Иран е малко под нивата отпреди санкциите от 4 млн. барела на ден, повишават шанса за споразумение за замразяване на производството на среща на страните членки на ОПЕК следващия месец“, казва Джаспър Лоулър в CMC Markets.

По-късно във вторник American Petroleum Institute ще представи последния си доклад за резервите, като анализаторите следят внимателно данните на фона на нарастващите запаси на суров петрол в САЩ.

„По наше мнение нова ценова корекция не може да бъде изключена, ако участниците на пазара започнат да се фокусират отново върху предлагането, тъй като последните данни за сондажни дейности в САЩ предизвикват съмнения, че свръхпредлагането наистина намалява“, казва анализаторът от Commerzbank Карстен Фрич.

Миналата седмица държавната Администрация за енергийна информация заяви, че резервите на суров петрол в САЩ са се разширили с 1,06 млн. барела до 523,6 млн. барела – трета поредна седмица на растеж. Анализаторите предвиждаха спад от 1,3 млн. барела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още