IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новак: Водим разговори със Саудитска Арабия за стабилизиране на пазара на петрол

Според енергийния министър на Русия пълно стабилизиране на пазара е вероятно едва през 2017 г.

19:23 | 15.08.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-големият производител на петрол в света Русия се консултира със Саудитска Арабия и други производители с цел постигане на стабилност на пазара на петрол, заяви енергийният министър на страната Александър Новак. Той добавя, че вратата за още разговори за замразяване на нивото на производство е все още отворена при нужда, съобщава Ройтерс.

В интервю за саудитския вестник Asharq al-Awsat, публикувано в понеделник, Новак казва още, че пълно стабилизиране на пазара е вероятно едва през 2017 г.

„По отношение на сътрудничеството със Саудитска Арабия диалогът между нашите две страни се развива осезаемо, независимо дали е в рамките на многостранна структура или на двустранно ниво“, казва Новак.

„По отношение на пазара на петрола си сътрудничим в рамките на консултации със страните членки от ОПЕК (Организация на страните износителки на петрол) и производители извън организацията и сме решени да продължим диалога, за да постигнем стабилност на пазара“, каза той.

„Готови сме да постигнем възможно най-широкото ниво на координиране и да наложим съвместни мерки, за да постигнем стабилност на пазара на петрол, при условие че тези мерки няма да бъдат за ограничен период от време“, добавя руският министър.

Коментарите на Новак идват само дни, след като саудитският енергиен министър Халид ал-Фалих каза, че страната му ще работи със страни членки на ОПЕК и извън картела, за да помогне за стабилизирането на петролните пазари.

В края на следващия месец се планира неформална среща на основните страни производителки на петрол.

Страните членки на ОПЕК ще се срещнат по време на Международния енергиен форум, който събира производители и потребители в Алжир на 26-28 септември.

Цените на петрола продължиха да поскъпват след коментарите на Фалих в четвъртък, които показаха, че Саудитска Арабия – най-големият производител в ОПЕК, се опасява, че цените на петрола могат да се понижат до 40 долара за барел или по-ниско заради свръхпредлагането.

Разговорите за замразяване на глобалното производство на петрол се провалиха през април. Иран, която също е член на ОПЕК, е основният противник на замразяването, тъй като се опитва да повиши добива си до нива отпреди налагането на санкциите на Запада, които вече отпаднаха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 1
Ironhorse
преди 7 години
Бомби има само в чугунените тикви на кукунделите комунисти.Най-интересното е, че дори да се замрази производството на петрол на днешните нива, кривата на потреблението е надолу, а не нагоре.Ще стане с петрола същото, каквото се случи с въглищата и газа. От 10 години потреблението им се понижава в ЕС, въпреки положителния икономически ръст.Новите комуникационни технологии ограничават нуждата от физическо присъствие на дадено място, навлизащите електрически автомобили и облагородяването на градовете с велоалеи, допълнително ще допринесат за понижение на търсенето на петрол като гориво.Малко се говори, че всъщност около 40 % от петрола отива за химическа преработка. Високата му цена, обаче доведе до заместването му при производството на пластмаси от растения. Абсолютен хит са биопластмасите. Така, че с ерата на петрола се приключва. А бензиноколонки с ядрени ракети, мадуровци и подобни ги чака още по-голям глад от сегашния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
michaelis12
преди 7 години
еми аре де малко демокрация да им вкарат, че от техните камилски ислямисти до гуша ни дойде .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
supertrader
преди 7 години
Никакъв проблем не е да им запалят кладенците като използат съвременни играчки и мрежа за тях от спътник. Камилария ще гори от четирите си края.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 7 години
Какво означава стабилизиране на пазара на петрол? На каква цена пазарът е стабилен? На 120$ за барел ли? Кир михалаки простееш стези атомни бомби. Смени на водородни например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
michaelis12
преди 7 години
ае пуснете им една атомна бомба на тея и черта ве, да се приключва с тва недоразумение Камилария ве кви преговори с некви дет са в робовладелския строй ... ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още