IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото поевтиня пета поредна седмица

Очакванията за по-високи лихви в САЩ продължават да тежат на ценния метал

10:37 | 12.12.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на златото достигна 10-месечно дъно в петък и отчете пето поредно седмично понижение, като очакванията за по-високи лихви в САЩ продължават да тежат на ценния метал, съобщи Investing.com.

На платформата Comex в Ню Йорк фючърсите върху златото с доставка февруари поевтиняха с 0,94% до 1 161,40 долара за тройунция. Това беше най-ниската цена на затваряне от 5 февруари. Седмичният спад възлиза на 1,34%.

Към 10:15 часа българско време златото поевтинява с 0,49% до 1 156,25 долара за тройунция.

Според Fed Rate Monitor Tool вероятността Федералният резерв на САЩ да повиши лихвите в сряда, е 100%. 

Доларовият индекс, който измерва силата на валутата спрямо шест други валути, се повиши с 0,48% до 101,60 в петък. Седмичното повишение възлиза на 0,75%.

По-високите лихвени проценти подкрепят долара, тъй като валутата става по-привлекателна за инвеститори, търсещи висока доходност.

И по-силният долар, и по-високите лихви създават мечи настроения на пазара на злато. Ценният метал е деноминиран в долари и трудно се конкурира с активи с фиксирана доходност, когато лихвените проценти се повишават.

Цените на златото се понижават, откакто Доналд Тръмп беше избран за президент на САЩ, тъй като растящите доходности по облигациите и подемът на фондовите пазари намаляват атрактивността на благородния метал.

Среброто с доставка март изпрати миналата седмица на ниво 16,93 долара за тройунция, а медта – на ниво 2,65 долара за паунд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
sssaaa
преди 7 години
Де го МЗ/Х да ни каже как цената отива сега към 500$ а след 1-2г. на 200$......Направо ми липсват такива тапизми от преди 1-2г. на мотовилката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още