IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се съвземат

В четвъртък вечер цените на суровината се понижиха под въздействие на силното поскъпване на долара, но породените от ОПЕК надежди натежават

11:09 | 16.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на петрола се повишиха в петък на фона на нови съобщения, че Кувейт е намалил своя добив по-силно, отколкото се очакваше досега.

Фючърсите върху американския лек суров петрол с доставка през януари поскъпват с 0,3 долара, или 0,5%, до 51,03 долара за барел. Фючърсите върху сорта Брент на Лондонската борса ICE повишават цената си с 0,23 долара, или 0,4%, до 53,93 долара за барел, посочва MarketWatch.

Акциите на регионалните енергийни концерни също поскъпват в съответствие с по-високите цени на суровината. Книжата на китайската Cnooc са с 1,2% нагоре, акциите на PetroChina поскъпват с 0,3%, докато капитализацията на японската Inpex се повишава с 0,8%.

В четвъртък вечер цените на суровината се понижиха под въздействие на силното поскъпване на долара (до 14-годишен максимум), последвало решението на Федералния резерв на САЩ да вдигне лихвените проценти за първи път от година. 

Сега обаче надеждите, породени от ОПЕК, все пак излязоха на преден план. Цените на петрола се повишиха, след като някои медии съобщиха, че кувейтската Petroleum Corp. е уведомила своите клиенти в САЩ и Европа, че ще намали доставките си за януари, поясняват анализатори от ANZ Research. Обемът на понижението ще бъде по-голям от очакваното.

Петият по големина производител в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) Кувейт добиваше през ноември по 2,78 милиона барела на ден, което е спад с 1,8%, или 51 300 барела дневно, спрямо предходния месец, показват данни от доклад на ОПЕК на базата на вторични източници.

В края на ноември членовете на ОПЕК се споразумяха да намалят производството си с 1,2 милиона барела на ден от началото на следващия месец. Пактът бе последван от споразумение на 11 производители, които не са членки на ОПЕК, да намалят доставките си с 558 хил. барела на ден. Общото понижение възлиза на около 2% от световното предлагане.

Ако производителите се придържат към новите производствени граници, световният пазар на петрол ще премине към дефицит от втората половина на следващата година, прогнозират от картела. Анализатори смятат, че очакваното намаляване на излишъка на петрол ще тласне цените до около 60 - 70 долара за барел през следващата година, а вероятно и до 80 долара до 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още