IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява заради натиска от рекордния износ от САЩ*

Междувременно паладият продължава да поскъпва, достигайки 1506,50 долара за тройунция на фона на недостига на доставки

09:12 | 25.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават в понеделник въпреки по-ранните си повишения заради растящия износ от страна на американските фирми на ключови азиатски пазари в конкуренция с традиционни производители от Близкия Изток, обобщава картината Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI с доставка през април поевтиняват с 0,12% до 57,19 долара за барел. Сортът Брент отчита спад в цената си с 0,25% до 66,95 долара за барел. И двата най-търгувани вида петрол достигнаха най-високите си стойности за тази година през миналата седмица.

Според трейдъри по-ниските цени в понеделник са в резултат на големия обем износ от САЩ, който принуждава други производители, особено в Близкия Изток, да започнат да предлагат „черното злато“ по-евтино. Отстъпките варират от 5 до 40 цента за барел за вече закупени обеми петрол.

Производството на суров петрол в САЩ е достигнало рекордните 12 млн. барела на ден, което е увеличение от над 2 млн. барела от началото на 2018 г. Износът, от своя страна, е стигнал рекордните 3,6 млн. барела на ден през този месец.

Увеличаването на добива на петрол в САЩ подкопава усилията на Организацията на страните износителки на петрол да намали производството, за да затегнe пазара и да подкрепи цените.

Именно свиването на доставките от страна на ОПЕК, както и санкциите на САЩ срещу износа на петрол от Иран и Венецуела тласнаха цените на петрола до върховете му за 2019 г.

На стоковите пазари златото поскъпна леко с 0,04% до 1333,30 долара за тройунция, след като доларът поевтиня спрямо китайския юан. Реакцията на пазара дойде на фона на изявлението на американския президент Доналд Тръмп, че ще отложи увеличаването на митата върху китайските стоки. Тръмп се позова на значителния напредък в търговските преговори между САЩ и Китай.

Междувременно паладият продължава да поскъпва, достигайки 1506,50 долара за тройунция на фона на недостига на доставки.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,04% до 96,45 пункта. Доларът поевтинява спрямо йената с 0,06% до 110,62 йени. Австралийският долар поскъпва спрямо американския с 0,28% до 0,7149 долара.

* Информацията е актуална към 8:37 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още