IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява под натиска на страховете за икономическа криза*

Втора седмица подред изненадващо растат американските запаси от суров петрол

10:30 | 15.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават в четвъртък, добавяйки нови загуби към вчерашните резки движения в посока надолу, съобщава CNBC. Всичко това се случи под натиска на данните за нарастване на запасите в САЩ, опасенията от рецесия и икономическите данни от Китай и Европа, който разочароваха пазарите.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поевтиняват с 0,07% до 55,19 долара за барел за контракти с доставка през септември. Сортът Брент отчита спад в цената си с 0,35% до 59,27 долара за барел за доставка през октомври.

Комбинацията от множество данни, предполагащи забавяне на глобалния растеж на фона на търговската война между САЩ и Китай и постоянно високите нива на запасите в американските складове, отстраниха скорошния оптимизъм на петролните пазари. В същото време нарастват очакванията водещите производители да предприемат допълнителни стъпки за подкрепа на цените.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ограничава производството от началото на 2017 г., като според трейдърите Саудитска Арабия ще намали производството още на фона на забавяне на глобалното търсене на петрол.

Кривата на доходността при държавните облигации на САЩ се обърна в сряда за първи път от 2007 г. насам като знак за притеснение на инвеститорите, че най-голямата икономика в света може да изпадне в рецесия.
Китай съобщи за разочароващи данни за юли, включително изненадващ спад на растежа при индустриалното производство до над 17-годишно дъно, подчертавайки нарастващите икономически пукнатини заради продължаващата търговска война със САЩ.

Глобалните икономически проблеми, заедно с конфликтите на търговския фронт и несигурността около Brexit, засегнаха и европейските икономики. Спадът в износа доведе германската икономика до свиване на БВП през второто тримесечие, докато БВП на еврозоната едва регистрира растеж със скромните 0,2%.

В същото време втора седмица подред изненадващо растат американските запаси от суров петрол, които допълнително увеличават натиска си върху цените на "черното злато".

Запасите от суров петрол в САЩ са нараснали с 1,6 млн. барела през миналата седмица в сравнение с очаквания на анализаторите за намаление с 2,8 млн. барела, тъй като рафинериите са свили производството си, сочат данните на Агенцията за енергийна информация. При нива на запасите от 440,5 млн. барела това е с около 3% над петгодишната средна стойност за това време на годината.

На стоковите пазари златото поевтинява с 0,38% до 1522 долара за тройунция, но в края на вчерашната сесия поскъпна до ниво от 1525,20 долара за тройунция.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,04% до 97,94 пункта. Доларът поскъпва с 0,4% спрямо йената до 106,33 йени. Австралийският долар се търгува с преднина от 0,5% спрямо американския до 0,6782 долара.

*Информацията е актуална към 9:41 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още