IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола отново тръгна нагоре след успокоението от Рияд*

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 0,62% до 64,95 долара за барел

10:22 | 18.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Цената на петрола отново тръгна нагоре в сряда, след като снощи властите в Рияд дадоха официална пресконференция, на която обявиха времевата рамка за възстановяване на добива на петрол в страната. Пазарът реагира и на очакваните в сряда заключения от двудневната среща на ръководството на Федералния резерв.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 0,62% до 64,95 долара за барел.

От своя страна фючърсите върху американския сорт WTI прибавят към цената си 0,22% до 59,23 долара за барел.

По време на пресконференция в Джеда във вторник стана ясно, че кралството очаква ударената централа в Абкаик да възстанови нивата на производство преди атаката от около 4,9 млн. барела дневно до края на септември.

Въпреки това е възможно да отнеме повече време – поне до ноември, преди страната да се съвземе напълно, посочи министърът.

Дългоочакваното изказване на властите в кралството – което преди удара добиваше около 10% от световния петрол – даде на пазара така жадуваната яснота. Сроковете обаче се оказват по-далечни от очакваното.

Малко след нападението представители на властта дадоха сигнал, че по-голяма част от производството ще бъде възвърнато в рамките на дни, а до седмици налице ще е добивът в пълен капацитет. В следващите дни прогнозата обаче започна да изглежда все по-песимистична, след като се появиха снимки от пораженията върху производствените мощности.

След вчерашната пресконференция петролът отписа над 7% от стойността си.

„Смятам, че пикът в цените на петрола ще се окажат краткосрочни, като се има предвид, че световната икономика не се справя особено добре“, коментира пред Ройтерс Акира Такеи, фондов мениджър към Asset Management One.

Междувременно геополитическото напрежение продължава да расте след атаката срещу петролните мощности на Саудитска Арабия миналата седмица. Американски представител съобщи за Ройтерс във вторник, че според САЩ изпратените срещу Рияд дронове са дошли от Югозападен Иран – предположение, което може допълнително да изостри напрежението в Близкия изток.

Инвеститорите остават фокусирани и върху предстоящите по-късно днес заключения след двудневната среща на ръководството на Федералния резерв. Очакванията са Фед да намали лихвите с 25 базисни пункта – за втори път през 2019 г.

*Информацията е актуална към 9:45 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още