IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След изпадането в мечи пазар и преди срещата на ОПЕК+ петролът тества поскъпване

От началото на януари суровината поевтиня с над 20%, тъй като епидемията от коронавирус сви търсенето ѝ

09:26 | 04.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Цените на петрола се повишават леко във вторник преди извънредната среща на държавите от ОПЕК и техните съюзници, която ще се проведе по-късно същия ден. От средата на януари досега цената се понижи с около 20 на сто, което експертите обозначават като "мечи пазар", който може да предполага още спадащи цени. 

Представителите на групата производители, известна като ОПЕК+, ще обсъдят въздействието на коронавируса върху глобалното търсене и необходимостта от допълнително съкращаване на продукцията, информира Bloomberg.

Китай е най-големият вносител на петрол в света и един от най-важните търговски партньори за разчитащата на петрола Саудитска Арабия. Поради коронавируса обаче китайското правителство силно ограничи въздушния трафик и блокира множество градове с милиони жители. Колкото по-дълго продължава кризата, толкова по-голямо е въздействието върху глобалната икономика, а следователно - върху глобалното търсене на петрол. Според анализ на  Bloomberg  потреблението на петрол в Китай може да намалее с 20 процента.

Цената на международния бенчмарк Брент се повишава във вторник с 43 цента, или 0,75%, до ниво от 54,86 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI възлизат на стойност от 50,60 долара за барел, което е повишение от 49 цента или 0,98%.

„Коронавирусът предизвиква понижаване на растежа по целия свят, а търсенето на петрол поема голям удар“, казва Хауи Ли, икономист от Oversea-Chinese Banking Corp. „Струва ми се много вероятно ОПЕК+ да удължи срока на споразумението си за намаляване на производството от март до юни. Това е логичен отговор, като се има предвид колко по-ниски са цените сега", добави той.

Следващата среща на ресорните министри в държавите от ОПЕК + беше насрочена за март, но представителите на групата обмислят дали да проведат това събрание по-рано в отговор на епидемията. Руският президент Владимир Путин и саудитският крал Салман бин Абдулазиз са провели телефонен разговор по този въпрос в понеделник, се казва в изявление на Кремъл. Става ясно и че двамата лидери са потвърдили „готовност да продължат сътрудничеството си“.

Opec е обезпокоена от свръхпредлагането на петролния пазар, което ще намали допълнително цените. Ето защо във Виена във вторник и сряда ще се срещне т. Нар. Технически комитет на петролния картел. Той има за цел да даде съвети за последиците от кризата с коронавируса върху петролния пазар и би могъл да препоръча на ОПЕК и неговите съюзници от така наречения алианс ОПЕК+ намаляване на производството на петрол.

„Имаме спешна ситуация", заяви анализаторът на Commerzbank Карстен Фрич в понеделник, имайки предвид разпространението на вируса и икономическите последици. 

Според съобщения в медиите Опек+, начело на който са Саудитска Арабия и Русия, може да реши още в средата на февруари дали наистина възнамерява допълнително да намали добива на петрол. 

Но анализаторът на Commerzbank Фрич също смята, че има незабавна нужда от действия. Трудно е да се чака срещата на министрите на картела и другите страни, произвеждащи петрол, планирана за 5 и 6 март. Дотогава цената заплашва да се плъзне под границата от 50 долара за барел, достигайки ниските нива от декември 2018 г.

Едва през декември петролният картел се договори да намали производството с още 500 000 барела на ден. С тази стъпка ОПЕК+ искаше да произвежда общо 2,1 милиона барела петрол по-малко на ден, отколкото през октомври 2018 г. От решението през декември насам цената на петрола за сорта Брент спадна от малко под 70 долара до доста под 60 долара за барел.

По-нататъшното намаляване на производството на петрол от страна на ОПЕК зависи силно от това колко страда Саудитска Арабия, казва Фрич. „Защото те ще трябва да го направят сами“. Сред 24-те държави членки на  ОПЕК+ няма силно  желание на други държави допълнително да завинтят кранчето на петрола. По-специално Русия се разглежда като противник на по-резките съкращения на производството.

Според Wall Street Journal саудитите работят по собствено решение. Един от сценариите предвижда леко разширяване на свиването на добива до общо 2,2 милиона барела на ден, но разпределено на всички 24 члена на ОПЕК+. Досега съкращенията за добива на алианса бяха с 1,7 милиона барела на ден, а саудитците са изрязали доброволно още 400 000 барела от ежедневната си собствена продукция извън договореното в сделката на ОПЕК+. 

Според WSJ алтернативен сценарий предвижда Кралството само да оттегли един милион барела от пазара и по този начин да предизвиква шок на снабдяването на петролния пазар, който да стабилизира цените. Саудитска Арабия е под силен натиск, тъй като цени на петрола от доста под 60 долара поставят в дисбаланс бюджета на кралството и също така потискат цената на акциите на наскоро листнатата държавна петролна компания Saudi Aramco.

Междувременно властите в Китай обмислят дали да понижат целта си за икономически растеж през 2020 г. Ръководството на страната изразява надежди, че САЩ ще се съгласят на известна гъвкавост в поетите ангажименти от страна на Поднебесната империя по споразумението от първа фаза на търговските преговори заради епидемията от вируса, заявяват източници, запознати със ситуацията.

От своя страна цената на златото бележи спад от 0,44% до ниво от 1575,50 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 08:58 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още