IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава ли се криза при доставките на глобалния пазар на уран?

Ниските цени и негативните ефекти от разпространението на коронавируса свиват добива и принуждават компаниите да съкращават от разходите

13:01 | 26.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В същото време канадската Cameco Corp., един от най-големите публични търговци на уран, обяви, че изпраща у дома стотици от своите служители в мината Cigar Lake, докато нейният партньор Orano Canada Inc. затваря свързана с добивното съоръжение преработвателна централа McClean Lake, съобщи Global News в понеделник (23 март).

Компаниите заявиха, че съоръженията им ще бъдат поставени в режим на поддръжка в продължение на четири седмици заради заплахата, породена от пандемията COVID-19, въпреки че нито едно от двете дружества от тях няма потвърдени случаи сред работниците им.

Говорителят Джеф Гриориу заяви, че спирането означава, че около 75 души от работната сила на Cameco от общо 320 служители и 240 изпълнители ще останат на място - останалите се изпращат у дома, като те ще продължат да получават заплатите си.

По подобен начин говорителят на Orano Кери Хиндман заяви, че компанията ще задържи около 50 души на работните си места в преработвателното съоръжение и ще изпрати останалите по домовете си, като това няма да доведе до спиране на изплащането на техните заплати.

И двете дружества посочиха, че решението за спиране на производството взема предвид предизвикателствата около COVID-19, заедно със загрижеността за благополучието на уязвимите северни общности, където живеят много техни служители.

Cameco и Orano заявиха още, че тепърва предстои да се реши дали производството ще се рестартира или периодът на спиране ще бъде удължен.

През 2017 г. компанията е произвела 9155 метрични тона уран, заемайки дял от 15% в световното производство на суровината. Компанията твърди, че нейните операции в Канада и Казахстан имат лицензиран капацитет да произвеждат над 24,04 млн. кг годишно. Тя разполага с около 207 млн. кг доказани и вероятни запаси на уран на три континента. Cameco също е основен доставчик на услуги за рафиниране, конверсия и производство на ядрено гориво.

Наближава ли криза при доставките?

Energy Fuels Inc е най-големият производител на уран в САЩ през последните четири години и едно от трите дружества за добив, които поддържат производството.

Energy Fuels има най-голямото портфолио от уранови ресурси в САЩ сред производителите, с възможност за бързо мащабизиране на производството, ако е необходимо. Освен това Energy Fuels е водещ производител на ванадий в САЩ. Също така има известен потенциал за бъдеща обработка на редки минерали в своето съоръжение White Mesa Mill, пише Investorintel.

уран уран

В понеделник (23 март) изпълнителният директор на Energy Fuels Марк Чалмърс, придружен от няколко членове на висшето ръководство, участва в уебкаст със специален фокус върху въздействието на коронавируса (COVID-19) върху сектора на критичните материали. По време на този уебкаст Чалмърс предостави актуализация на компанията, обхващаща всичко - от американските запаси на уран до резултатите на компанията през 2019. Той идентифицира нарастващото приоритизиране от страна на правителството на САЩ както по отношение на критичните материали за САЩ, така и за изграждането на северноамериканска верига на доставка за редки минерали.

Впечатление правят мерките, които компанията предприема във връзка с коронавируса.

Energy Fuels прекратява всякакви командировки и служебни пътувания до второ нареждане. Компанията се съсредоточава върху съкращаването на разходите заради ниските цени на урана и ванадия.

Energy Fuel изрази сериозни безпокойство, че „Казахстан може да спре производството на уран заради COVID-19“, като това може да доведе до шок при доставките на уран, тъй като централноазиатската страна е най-големият производител на уран в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 4 години
Задава ли се криза при доставките на глобалния пазар на уран? Не ве, това много помага при дезинфекция! Н'яаа как да не се търси.Тя промишленоста спря, но всеки в къщи си надул volume.то на MAX.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още