IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва, като блокирането на Суецкия канал може да продължи седмици*

И двата основни бенчмарка са напът да изтрият около 3% за тази седмица след спада от над 6% през миналата

10:05 | 26.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола обърнаха рязко посоката след спадовете ден по-рано, като се повишават с около 2% поради нарастващите опасения, че освобождаването на Суецкия канал от блокирания танкер може да отнеме седмици, което би ограничило доставките на суров петрол и рафинирани продукти, пише Ройтерс.

Цената на сорта Брент нараства с 1,60% до 62,94 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол (WTI) поскъпват с 1,90% до 59,67 долара.

Въпреки днешните ръстове „черното злато" се насочва към трета поредна седмична загуба, като перспективите за търсенето са помрачени от новите ограничения заради коронавируса в Европа.

И двата бенчмарка са напът да изтрият около 3% за тази седмица след спада от над 6% през миналата.

Трафикът през тесния канал между континентална Африка и Синайския полуостров беше спрян във вторник, след като дългият 400 метра кораб Ever Given, контейнеровоз под панамски флаг със собственик, регистриран в Япония, се е заклещил. Той е пътувал от Китай към Ротердам.

Суецкият канал е жизненоважен търговски път за танкерите, превозващи петрол и природен газ, както и за контейнерни кораби, транспортиращи промишлени стоки като облекло, електроника и тежки машини от Азия до Европа и обратно. Около 19 000 кораба са преминали през Суец през 2020 г., показват данните на оператора на Суецкия канал - Suez Canal Authority.

„Страховете от засягане на доставките нараснаха, тъй като ключовият Суецки канал остана блокиран от гигантския кораб, повишавайки притесненията от блокадите в Европа и Азия“, каза Сатору Йошида, стокови анализатор в Rakuten Securities.

От общо 39,2 милиона барела суров петрол, траспортиран по море през 2020 г., 1,74 милиона барела са преминали през Суецкия канал, според компанията за проследяване на танкери Kpler. Освен това през канала преминават 1,54 милиона барела рафинирани петролни продукти като бензин и дизелово гориво, което представлява около 9% от световната търговия по море.

Очакванията, че Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, известни като ОПЕК +, вероятно ще запазят по-ниското си производство, също подкрепиха цените, каза изследователят на Nissan Securities Ясуши Осада.

Групата производители трябва да се срещне на 1 април, за да вземе решение за доставките през май, а източници от ОПЕК + казаха пред Ройтерс, че очакват групата да се придържа към текущите по-ниски нива, тъй като перспективите за търсенето се влошиха след новите блокировки в Европа.

Страните в Европа подновяват ограниченията, за да ограничат разпространението на COVID-19, което вероятно ще намали търсенето на гориво от региона. Германия, най-голямата икономика в Европа, регистрира най-голямото си увеличение на случаите на коронавирус от януари насам.

* Информацията е актуална към 09:30 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още