IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола остава стабилна в очакване на нови прогнози за пазара*

Запасите от бензин в САЩ се свиха миналата седмица до най-ниското ниво от ноември

10:19 | 12.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Петролът се понижава леко след двудневен ръст, но въпреки това инвеститорите не губят увереността си, че търсенето няма да бъде силно засегнато от новата вълна на коронавирус, която доведе до нови ограничения в много страни, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху американския лек суров петрол понижават цената си с 0,29% до малко над 69 долара за барел. Международният сорт Брент също е на червена територия, като губи около 0,24% от цената си до 71,27 долара за барел.*

Запасите от бензин в САЩ се свиха миналата седмица до най-ниското ниво от ноември, докато запасите от суров петрол намаляха незначително, показват правителствените данни. Goldman Sachs Group Inc. прогнозира, че въздействието на делта варианта на коронавируса върху търсенето на суровината вероятно ще бъде умерено.

Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън призова ОПЕК да увеличи по-бързо доставките, за да направи бензина по-достъпен за американците. Цените на суровия петрол спаднаха след коментарите в сряда, но обърнаха загубите преди края на сесията.

ОПЕК+ постигна споразумение да увеличава производството с 400 хил. барела на ден всеки месец от август до възстановяване на цялото производство, спряно по време на пандемията. Въпреки че икономическият растеж в САЩ и Европа стимулира петрола, стъпките за овладяване на новата вълна, особено в Китай, замъгляват перспективите.

Международната енергийна агенция ще публикува своя месечен доклад по-късно в четвъртък, като в него се очакват прогнозите й за въздействието на евентуална нова здравна криза върху пазара.

„Досега пазарите се стремяха да пренебрегват слабостта на краткосрочното търсене, причинена от вируса“, казва Хауи Лий, икономист от Oversea-Chinese Banking Corp. Може да има отдръпване, ако огнищата не намалеят“, не изключва той.

Запасите от бензин в САЩ са намалели с 1,4 милиона барела миналата седмица, четвъртото поредно седмично понижение, според данни на Администрацията за енергийна информация. Запасите на суров петрол са намалели с 448 хил. барела, което е под средната оценка в проучване на Bloomberg, което прогнозира спад от 750 хил. барела.

*Информацията е актуална към 09:20 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още