IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможността за щатско ембарго върху руския петрол повиши цената на суровината*

От началото на руската инвазия насам цената на петрола се е увеличила с над 30%, а трейдърите и банките залагат, че „черното злато“ ще продължи да поскъпва

10:05 | 08.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола продължава да се повишава във вторник, след като САЩ са една стъпка по-близо до налагането на забрана на внос на руски петрол, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 3,32%, или 4,09 долара за барел, до 127,30 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 2,70%, или 3,22 долара за барел, до ниво от 122,62 долара за барел. В понеделник сортът достигна най-високото си ценово равнище от юли 2008 г. насам.

Събитията в Украйна разтърсват пазарите, като повишават цената на всичко от пшеница до никел и природен газ, с което оставят света да се подготвя за инфлационен шок. От началото на руската инвазия насам цената на петрола се е увеличила с над 30%, а трейдърите и банките залагат, че „черното злато“ ще продължи да поскъпва.

Водещи законодатели от САЩ представиха законопроект за ембарго върху вноса на руски петрол, докато политиците в Европейския съюз (ЕС) са раздвоени дали да предприемат същата мярка. TotalEnergies SE се превърна в първата голяма петролна компания, която заяви, че нейните трейдъри ще спрат да купуват руски петрол, въпреки че повечето купувачи вече избягват тези доставки.

През уикенда държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен посочи, че САЩ и европейските съюзници обсъждат "активно" възможностите за забрана за внос на руски петрол и природен газ.

Поскъпващият петрол увеличава цената на горивата, като цената на дизела в Европа и САЩ достигна най-високите си нива от десетилетия насам.

Главният секретар на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) Мохамeд Баркиндо предупреди, че светът няма достатъчно голям производствен капацитет, за да замести руския принос към петролните пазари, сочи един от коментарите по време на енергийната конференция CERAWeek на S&P Global в Хюстън. По време на същото събитие главният изпълнителен директор на Chevron Майк Уирт заяви, че все още няма данни за физически недостиг на петрол или газ.

"Въпросът какво ще понижи цената на петрола и кога ще узнаем дали има нарушени доставки се превръща в много по-релевантна и актуална тема“, каза управляващият партньор в SPI Asset Management Pte. Стивън Инес.

*Към 9:49 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още