IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високите цени на втечнения газ охлаждат търсенето в Азия

През тази година за Китай ще бъдат насочени 45% от общия внос на втечнен газ в региона

19:35 | 09.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Търсенето на втечнен природен газ (LNG) в Азия може да се свие на фона на рекордните цени на суровината в Европа, пише Ройтерс. Много купувачи в Азия се отказват от покупки при тези ценови равнища и това се наблюдава още от края на миналата година.

Азия е най-големият потребител на втечнен газ в света. През миналата година много страни от региона обаче спряха да купуват, дори и когато се оказа, че има недостиг на суровината. В същото време се очаква през тази година на пазара в Азия да излязат нови купувачи - Филипините и Виетнам.

Анализаторите предупреждават, че тенденцията на пазара на втечнен газ е за повишаване на цените и няма индикации този ръст скоро да се успокои. Войната в Украйна също е фактор, който увеличава цените.

Консултантската компания Wood Mackenzie прогнозира, че ръстът на търсенето на втечнен газ в Азия ще бъде ограничен до 2%, спрямо 8% през 2021 година. В Европа пък търсенето ще се увеличи с 20%, което ще е резултат от намаляването на тръбния руски природен газ и нуждата от попълнение на газовите хранилища, изчерпани до краен предел през тази зима.

Китай, който е водещият вносител на втечнен газ в света, ще бъде доминиращ фактор през тази година на пазара в Азия с около 45% от общия внос в региона. Страната постепенно заменя въглищата с природен газ и планира изграждането на допълнителни терминали за втечнен газ.

В Европа цената на електроенергията и природния газ достигнаха рекорди и това накара Европейската комисия (ЕК) да представи своя план за енергийна независимост от руския природен газ. Според предложението мерките могат да съкратят вноса на руски газ с 66% само в рамките на тази година и да направят напълно излишна суровината до 2030 година.

През миналата година Русия е доставила 45% от общия внос на газ в ЕС. Общността сега търси източници за диверсификация и втечнения газ, особено от САЩ, е един тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 2 години
Европейците, както винаги, са хумористи но, най-много, ше се смеят зад океана. Щото, освен смях, към тях, ше потекат и милиардите на смешниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още