IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна подлага на изпитания зеления преход

Заради санкциите срещу руските енергоизточници се наблюдава и насърчаване на зелената енергия, и ръст на търсенето на изкопаеми горива

17:59 | 23.04.22 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Войната в Украйна променя зеления преход и битката срещу климатичните промени, пише в анализ Bloomberg. И посоките са две - от една страна вниманието върху "добрите стари" изкопаеми горива се връща, а от друга вече все повече се наслагва мнението, че именно зелената енергия - електрическата мобилност, повече вятърни и соларни паркове, ще донесе независимост.

На някои места и двата процеса се случват едновременно.

Вече е ясно - без руските изкопаеми горива светът е изправен пред труден избор как да захрани с енергия икономиката. Така зелената трансформация е поставена на изпитание, посочва още Bloomberg.

Забраната за вноса на руски въглища за кратко повишиха търсенето, макар че повечето държави планират отказа си от едни от най-мръсните изкопаеми горива в рамките на броени години. Заради този ръст цената на въглищата достигна рекорди - австралийските въглища, които са еталон за пазара, се търгуваха за 440 долара за тон. Това обаче едва ли е добра новина за мерките за борба с климатичните промени.

В същото време поскъпването на петрола и респективно на бензина, особено в САЩ, накара доста хора да се замислят за ползите от електрическите автомобили. При цена от 2,50 долара за галон много американци започнаха да обмислят плюсовете и минусите на подобна покупка. При цена от 5 долара за галон сметките стават много по-лесни.

Още преди войната в Украйна европейците плащаха едни от най-високите цени за газ. Сега на континента започнаха активно да търсят алтернативи и да изграждат терминали за втечнен газ - в Италия, Естония, Гърция, Германия и Латвия вече стартираха подобни проекти. Повечето европейски държави вече купуват американски втечнен газ, а много страни водят активни преговори за алтернативи - например идващи от Африка.

Желанието за отказ от руския природен газ насърчава и инвестициите във водород. Целта е той да бъде използван в индустрията, транспорта и за отопление. Интересът към водорода започна да расте преди руската инвазия, защото той отговаря на климатичните цели на ЕС, а сега войната дава нов тласък на развитието на сектора.

водород водород

Източник: Bloomberg

Отказът от руските изкопаеми горива насърчават зелената енергетика - соларните панели и вятърните централи, защото кризата днес показва колко уязвими са конвенционалните енергийни източници. В този момент слънцето и вятърът са най-евтините енергийни източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 4
ing5rov
преди 1 година
"насърчаване на зелената енергия ..." само на приказки обаче ... инак всичко изкопаемо , което не е руско е "зелено" ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още