IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на Русия от износ на газ за Европа вероятно остават на нивата от 2021 г.

Пониженият обем на доставки за Стария континент не влияе на постъпленията на „Газпром“, изчислява Independent Commodity Intelligence Services

14:39 | 23.06.22 г. 21
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Приходите на Русия от доставките на природен газ за Европа вероятно достигат нивата от 2021 г., въпреки че страната намали обемите за региона, съобщава Bloomberg.

Стабилните постъпления от износ на руски газ за Европа – в резултат на покачващите се цени на енергията – компенсират частично ефекта от западните санкции срещу Москва, които целят да омаломощят Кремъл заради инвазията в Украйна. 

Руският държавен енергиен гигант „Газпром“ вероятно генерира около 100 млн. евро на ден от износ на газ за Европа, което е в съответствие с нивата от миналата година, показват изчисления на Independent Commodity Intelligence Services (ICIS).

„Шокиращо е да видим, че въпреки съкращаването на дневните доставки от страна на „Газпром“ за Европа със 75% дневните приходи все още са в съответствие с тези преди година и със сигурност са по-високи от времето преди Covid-19“, коментира Том Марзек-Мансър, ръководител на анализите на газовия пазар в ICIS.

Приходите от природен газ през последните месеци „просълзяват“ ЕС и възлизат на общо около 35 млрд. евро от началото на войната, добавя анализаторът.

Европейските газови фючърси се търгуват с четирикратно увеличение на цената спрямо нивата от юни 2021 г. Цените нарастват с 16% само през тази седмица, след като ‚Газпром“ сви обема на доставяния през „Северен поток 1“ газ, заявявайки, че санкциите са блокирали ключова турбина в Канада след ремонта ѝ. Германия заяви, че съкращаването е политически мотивирано и има за цел да разтърси пазарите.

газпром газпром

Спадът в доставките изостря енергийната криза в Европа, където потребителите се борят с нарастващите сметки за електроенергия на фона на най-тежката криза в цената на живота от десетилетия насам. Германия, която разчита на Русия за повече от една трета от доставките си на газ, задейства „алармения“ етап на извънредния си план за газа в четвъртък в отговор на намаляващите руски доставки, но не позволи на компаниите за комунални услуги да прехвърлят растящите цени на енергията върху потребителите на най-голямата икономика в Европа.

Кремъл многократно посочва, че международните санкции вредят повече на Европа, отколкото на Русия. Главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер потвърди миналата седмица, че компанията печели от покачващите се цени в Европа въпреки по-ниските обеми на изнасян газ.

През първата половина на юни средните дневни доставки на „Газпром“ извън бившия Съветски съюз, включително за повечето страни от ЕС и Турция, спаднаха до най-ниското си ниво поне от 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Дрогаре антиваксъре , скъп ли е зеленият водород ?! Само за протоколът питам ... :))) ... Ще сметаме ли колко струва водород от природен газ ... ?! ... Или нема да сметаме , щото още на около 200-250 евра за илядо , цените постигаха паритет , сега при 1300 евра за илядо , как ще е ... ?! Нъл скъп токът от ВЕИ , па и от батерии да не говорим ... Как е токът от природен газ , услажда ли ви се ... ?! ... Още по-сладко ще става ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още