IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добивът на ОПЕК+ изостава с над 560 млн. барела от договорените количества

Майският дневен темп на производство в картела изостава с 2,7 млн. барела от обещаното

20:15 | 28.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Широкият петролен картел ОПЕК+ изостава с повече от половин милиард барела от обещаните количества, с които трябва да снабдява глобалния пазар, което изостря опасенията относно способността на групата да балансира наличността на доставките, съобщава Bloomberg.

През май 2020 г. Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците им обединиха усилията си, за да координират съкращенията на производството, насочени към възстановяване на баланса на световния петролен пазар. Оттогава групата, известна като ОПЕК+, е добила общо 562 милиона барела по-малко от нивата, предвидени в споразумението, според данни от нейния Съвместен технически комитет, който анализира пазарите на суров петрол от името на министрите на енергетиката на страните-участнички.

На ден ОПЕК+ произвежда с 2,7 млн. барела по-малко от обещаните количества през май.

опек опек

Групата от месеци изпитва трудности да достави на пазара обещаните обеми петрол, тъй като някои членки се сблъскват с намалени инвестиции и оперативни проблеми.

Свободният капацитет е ограничен до основните членове в Персийския залив и дори неизползваните им количества могат да се окажат недостатъчни, за да запълнят празнината, оставена от руския петрол, върху който бяха наложени санкции от Запада заради войната в Украйна.

В понеделник френският президент Еманюел Макрон каза на американския държавен глава Джо Байдън по време на срещата на върха на Г-7, че лидерът на Обединените арабски емирства (ОАЕ) шейх Мохамед бин Зайед е посочил, че двамата водещи износители на петрол от ОПЕК+ вече изпомпват почти на пълен капацитет. В отговор министърът на петрола на ОАЕ Сухаил ал-Мазруи каза, че добивът на суров петрол в страната достига около 3,17 милиона барела на ден, близо до производствения таван в споразумението на ОПЕК+.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още