IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сърбия е лидер по златни резерви сред страните от Западните Балкани

Китайският миннодобивен гигант Zijin е продал близо 6 тона злато на Националната банка на Сърбия през последните 3 години и половина

17:13 | 06.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Сърбия е на първо място сред страните от Западните Балкани по обем на златните резерви, депозирани в централната банка, съобщава EurActiv, цитирайки последни данни.

В същото време китайският миннодобивен гигант Zijin, който управлява най-голямата медна мина и леярна в Сърбия, е продал 5,74 тона злато на Националната банка на Сърбия през последните три години и половина, обяви компанията.

Zijin е добила, продала и доставила 852 кг злато през последните шест месеца.

Цялото количество добито злато, съгласно сръбските закони, трябва първо да бъде предложено на Националната банка на Сърбия и само ако тя откаже да го купи на пазарната му цена, можем да поискаме разрешение да го изнасяме. Това засега не се е случило, което означава, че златото, добито от компанията, остава в Сърбия“, обяви Zijin.

Според последните данни с 38,1 тона златни кюлчета Сърбия е водещата страна в региона и на 54-о място в света по отношение на златото, депозирано в хазната на централната банка по данни на World Gold Council. През 2016 г. в хазната е имало 17,9 тона злато, като тогава страната е била на 62-о място в света по златни резерви. Тогава също е била регионален лидер, казва Zijin.

Северна Македония е на второ място на Западните Балкани с резерви от 6,9 тона злато, следвана от Албания с 3,1 тона и Босна и Херцеговина с 3 тона по последни данни на World Gold Council. Черна гора е на последно място с 1,09 тона злато.

България, която не е включена в класацията, тъй като не е част от региона, е имала 40,8 тона златни резерви към май тази година, показват данни на World Gold Council.

Към 4 юли един килограм злато струваше 58 119,62 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още