IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теория на игрите на петролния пазар

Решението на Саудитска Арабия и Русия да започнат ценова война е гениален ход

13:40 | 02.04.20 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Като се има предвид обемът на предварителното планиране, необходимо за вдигане на производството, човек би очаквал саудитските запаси да спаднат с увеличаване на предлагането от кралството, поне първоначално. Но те скочиха от началото на ценовата война.

Това сочи, че петролните министри на Русия и Саудитска Арабия са влезли в съдбовната си среща по-рано този месец напълно подготвени за скока на доставките. Фактът, че наскоро Саудитска Арабия и Кувейт уредиха стар спор, който им позволи да рестартират общи нефтени находища, които отдавна бяха бездействащи, още повече подкопава мнението, че решението на Рияд за увеличаване на производството е било моментна емоция заради руското „нет“ относно съкращенията.

Разпродажбата ще навреди на производителите навсякъде, но ще донесе на Рияд и Москва дългосрочни ползи. С ниските си разходи и огромните финансови резерви двете страни могат да издържат по-успешно на загубата на петролни приходи от повечето останали производители. Други вече са на ръба. Поразеният от санкции Иран е пример за това.

Истинската награда за ОПЕК обаче е привличането на шистовите производители за каузата. То изведнъж изглежда възможно. Отколешни критици на картела, САЩ сега се превръщат в неочакван съмишленик.

Едва миналата година американските законодатели извадиха отново стария законопроект „NOPEC”, но сега група сенатори от петролните щати на САЩ молят за съкращения на производството.

Член на Тексаската железопътна комисия, който управляваше доставките преди ОПЕК, сега разговаря с картела за съвместни производствени цели, говори се с благословията на шистовите компании.

Представители на Вашингтон правят постъпки пред Рияд за сделка. Международната агенция по енергетика, създадена през 1974 г. като група на вносители на петрол, но чието разширено членство сега включва някои от най-големите световни производители, не на последно място самите САЩ, бичува Москва и Рияд за тяхната „безотговорност“ в премахването на производствените ограничения.

Теорията на игрите показва как конкурентите от периферията пасивно се възползват от съкращаването на доставките на ОПЕК докато те траят. Откакто станаха водещият световен производител обаче САЩ откриват, че да бъдеш свободен ездач може би вече не е опция.

Пазарните им интереси, според теорията на игрите, на практика съвпадат с тези на Русия и Саудитска Арабия. Последната, заплашвайки да отвори крановете, може да принуди САЩ да се присъединят към техния клуб.

Текущите цени са неустойчиви. Когато бурята премине, петролният пейзаж ще се е променил. Шистовата революция позволи на Вашингтон да използва нефтеното оръжие като инструмент на външната политика. Петролната "доминация" обаче, сега установяват САЩ, е нож с две остриета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 3
data
преди 4 години
След навлизането на твърдотелните батерии на петролопроизводителите ще им е яко спек
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 7
terziеv
преди 4 години
Няма какво да ги чака. Както знаем, Русия отдавна е фалирала и я няма. Или се беше разпаднала. Нещо такова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
хаха ... началото на краят на петролният бум ... мдааа ... щяло да бъде 2030 , май ще е 2020 ... за невярващите ... за януари в европа имаше ръст в продажбите на електрически коли 121% (сто двадесет и един процента) и пазарен дял от 6,6% . и както често пишат туканка из форума , леки коли убаво , ама какво правим с камионите и багерите ... те какво правим ... бетоновоз : https://insideevs.com/news/406941/liebherr-first-fully-electric-truck-mixers/багер : https://insideevs.com/news/403585/case-fully-electric-backhoe-loader/welcome ... :)))импе , виж на сгода какво можеш да докопаш ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
lyusien
преди 4 години
Докато пробват капацитета на съхранението икономиките на Русия и С А се скапват И то още преди да е започнала истинската рецесия Какво ли ги чака тези две държави....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още