IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Еврозоната трябва да подобри търговския си баланс, за да подкрепи еврото

Ще се намеси ли ЕЦБ да възстанови стабилността, ако курсът на еврото спадне до 95-98 цента за долар, коментира Валентин Маринов от Credit Agricole CIB

22:46 | 13.07.22 г.
Експерт: Еврозоната трябва да подобри търговския си баланс, за да подкрепи еврото

„Еврозоната трябва отново да започне да осигурява излишъци по текущата сметка. Това ще стане когато европейските инвеститори започнат да репатрират приходите си в Европа. Влошаващите се външни фактори като войната могат да се засилят и затова е добре инвестициите да се върнат тук, посочи той и съобщи, че еврозоната е инвестирала 7 трилиона в американския пазар. – Ако те се представят слабо, инвеститорите могат да ги върнат обратно в Стария континент и това би помогнало на европейската валута.“

Маринов отбеляза, че досега няма много доказателства, че резкият спад на еврото е накарал инвеститорите да се изтеглят парите си от европейските фондови пазари. Въпреки това, той не изключва риска, ако курсът на еврото спадне до 95-98 цента за долар, ситуацията да стане неуправляема.

Според него има вероятност и ЕЦБ да се намеси, за да възстанови стабилността.

Маринов подчерта, че паритетът между еврото и долара определено привлече много внимание. „Има доста хора, които смятат, че това може да доведе до устойчиво прекрачване към по-значима бъдеща корекция“, каза анализаторът.

По думите му двойката евро-долар вече е силно подценена и движението на цените може да стигне нивата от 80-те години преди "Споразумението Плаза“.

„Текущото ниво на еврото ми напомня за това, каза Валентин Маринов, и смята, че негативите вече са включени в цената на еврото. – ЕЦБ смята да върне лихвената политика на положителна територия и тези повишения на лихвите могат да направят еврото по-привлекателна валута.“

Анализаторът разкри и какви са очакванията му за глобалното икономическо развитие.

„На фона на очакванията за насрещни ветрове в световния икономически ръст, навлизането на Северното полукълбо в зима и по-трудните финансови условия вследствие на затягането на политиките на централните банки по света, щатският долар спокойно може да се задържи на царския трон като високодоходна и сигурна валута“, прогнозира Маринов.

Той напомни, че доларът е високодоходна валута и убежище от сегашните икономически сътресения заради „смазващата му ликвидност“. „Предимството му се дължи на агресивния Фед и той се представя по-добре от други валути убежище като швейцарския франк и йената“, смята анализаторът. От друга страна, според него, еврозоната определено ще изпита затруднения през идните месеци.

„Войната в Украйна предизвика световен шок в суровините и стагфлация. Това увеличи риска от рецесия в еврозоната, а устойчивото поскъпване на енергията ще има дълготрайни последици върху конкурентоспособността на индустриите в Европа. Тази перспектива се отразява скептично на еврото и други валути“, прогнозира Валентин Маринов.

Докога щатският долар ще остане крал на валутните пазари? Влизаме ли във фаза на нови трендови линии? Подценена ли е двойката евро - долар? Какви са прогнозите при влошаване на геополитическата икономическа обстановка и може ли да се очаква изключването на отделни икономики от световните пазари? Задава ли се многополюсна финансова система?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още