IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетирането с основна роля при финансовото управление

Кои са основните предизвикателства пред компаниите, когато решават дали да използват информационни системи и технологии в своята дейност?

16:40 | 30.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Цената, страхът от нововъведенията и иновациите и времето за разработване и внедряване са сред основните предизвикателства пред компаниите, когато решават дали да използват информационни системи и технологии в своята дейност. Те, от своя страна, улесняват планирането, бюджетирането и последващия анализ във фирмата.

Това са част от изводите, които направиха участниците във втория панел „Ролята на бюджетирането и последващия анализ като основни технологии за финансовото управление“ на Kлуб Investor.bg „Финансов мениджмънт“.

„Цената определено е фактор“, коментира главният изпълнителен директор на LLP Dynamics – XAPT Стели Димитрова. „Никой не може да си представи как точно ще работи системата за него, какви ще са ефектите от нейното внедряване. Това е едно от притесненията, които срещаме. Другото е страхът от нововъведенията.“

„Виждам изключително положителна тенденция ръководители на компаниите да осъзнават необходимостта от софтуерни решения“, казва още тя, изтъквайки навременния достъп до информация като един от ефектите от използването на ERP система.

„Компаниите трябва да предвидят един разумен срок от поне една година за проектирането, дизайна и планирането на внедряване на система“, посъветва участниците финансовият директор на Интерснак ЕООД Андреана Матева.

Според управляващия съдружник в Семпер Фортис Георги Калоянов една от най-честите грешки е грешното или непълното задание.

По негови думи е важно IT фирмите да могат правилно да анализират процесите в компанията, да бъде правилно напасната системата към специфичната дейност на компанията. Той препоръчва при преминаването към нова система да има тестови период от 2 до 6 месеца, през който да се работи успоредно с двете системи.

„Софтуерните решения казват докъде са стигнали компаниите и оттам нататък се правят бъдещи планове“, коментира още Андреана Матева. „Без вградено софтуерно решение това е близо до невъзможното.“

Съставянето на краен бюджет и ревизията му също са трудоемки задачи, но системите улесняват и тези процеси, добавя Стели Димитрова.

„Най-съществените проблеми, които наблюдаваме при процесите на бюджетиране и планиране, е липсата на по-дългосрочна визия“, казва още Георги Калоянов. Според него компаниите трябва да планират и бюджетират при рискове, които да бъдат сведени чрез контроли под нивото на апетит за поемане на риск.

Още от дискусията във втория панел на Kлуб Investor.bg „Финансов мениджмънт“ можете да видите във видео материала.

Клуб Инвестор се провежда с любезното съдействие на СИБАНК, ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, LLP Dynamics – XAPT, Корадо България и Джулиани ЕООД.

Институционални партньори на Клуб Investor.bg са Индустриален холдинг - България, БФБ-София, Bulgaria ON AIR, Дакси и Германо-българска индустриално-търговска камара (ГБИТК).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още