IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Председателят на УС на "Главболгарстрой" участва в панела, посветен на инвестициите в социалната и икономическа инфраструктура

Темата за ефективните инвестиции в публичния сектор бе водеща по време на Делфийския икономически форум

16:51 | 04.05.23 г.
Съдържание от Главболгарстрой
Калин Пешов и журналистът Мария Николциу от AlphaTV по време на Делфийския икономически форум
Калин Пешов и журналистът Мария Николциу от AlphaTV по време на Делфийския икономически форум

Делфийският икономически форум, който се проведе миналата седмица, събира държавни ръководители, представители на бизнеса и на академичните среди от цял свят, за да потърсят заедно решение на някои от най-належащите проблеми. Основните теми, застъпени в тазгодишното издание, са свързани с геополитическия ред, климата и околната среда, устойчивата икономика и финанси, социалното включване и технологичния напредък.

"Без значение дали става въпрос за магистрала, газова или железопътна инфраструктура, важното е да бъде от полза за възможно най-много хора", заяви председателят на Управителния съвет на "Главболгарстрой" Калин Пешов, който участва в панел, посветен на инвестициите в социалната и икономическа инфраструктура. Той допълни, че в "Главболгарстрой" има действащ етичен кодекс, който определя  различни критерии при участие  в обществени поръчки.

Фокус в разговора с гръцкия журналист Мария Николциу бе инвестиционнияти бизнес климат в страната ни, както и публично-частното партньорство като неделима част от инвестициите в инфраструктура. В дискусията бе обсъдена важността на инвестициите в социална и икономическа инфраструктура като два допълващи се елемента за постигането на една обща цел.

"Публичните инвестиции в социална инфраструктура, като училища, детски градини, болници, и в икономическа инфраструктура, като пътища, магистрали, електропреносна мрежа, не трябва да бъдат противопоставяни. Те са едно цяло, което носи полза на обществото", сподели  в панел-интервюто с Николциу Пешов.

Председателят на УС на строителния холдинг коментира още и финансовата и законова рамка по отношение на инвестициите в България, отчитайки сериозното развитие на инвестиционния климат  в страната: "Начинът на работа  на държавната администрация се променя. Имаме общини, където успешно се прилага администрацията на "едно гише", подобренията са много. Ситуацията у нас няма нищо общо с това, което беше преди 15-20 години".

"България е силно ориентирана към чуждестранните инвеститори държава. В страната има голям  брой висококвалифицирани кадри, които са изключително мотивирани да работят", каза още той. Сред основните теми на последното издание на форума бяха устойчивото развитие на Югоизточна Европа, свързаността в региона и коридорите за пренос на енергия.

Част от тези нови енергийни коридори е интерконекторът IBS, който свързва България и Сърбия, както и разширението на капацитета на газохранилището в Чирен, които се реализират именно от "Главболгарстрой".  "Работим по обекти от критичната енергийна инфраструктура. Търсим и инвестиции, свързани с частни партньорства", коментира Пешов на форума в Делфи.

В компанията залагат на устойчив растеж и имат планове за развитие и в зелената енергия - фотоволтаични централи и проекти, свързани с водород.

Пешов добави, че компанията има офис в Брюксел, а до дни се очаква и откриването на офиса на ГБС във Вашингтон. В строителния холдинг залагат на устойчив растеж. „Ние сме социално отговорна компания. Изпълняваме проектите си по отговорен за обществото начин, така че бъдещите поколения да се гордеят с построеното от нас“, подчерта Пешов.

 

Последна актуализация: 11:22 | 05.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Специални предложения виж още
Финанси виж още