IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търгуване на CFD върху петрол

24-часовият глобален пазар на петрол е изключително чувствителен, което го прави много привлекателен за трейдърите, които търсят бързи движения

13:15 | 31.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Търгуване на CFD върху петрол

Нека разгледаме пример за печеливша сделка. Приемете, че държите "бича" позиция върху американския лек петрол, който се котира от 78,25  до 78,50 долара. По-високата цена се предлага за дълга позиция, а по-ниската – за къса. Търговията е освободена от комисионни, както при повечето суровини, но посредникът печели от спреда от 0,25 долара. За да купите пет CFD договора върху суров петрол с марджин от 3%, ще са ви нужни 1177,50 долара в сметката (78,50 x 5 x 100 x 3% = 1177,50). Но с тях ще сте инвестирали в петрол на стойност 39,250 долара (78,50 x 5 x 100 = 39,250). 

Ако предпочитате търговията в рамките на един ден и цените на петрола се покачат в следобеда на 80,75 и 81,00 долара за различните позиции, то когато продадете договорите с цел приключване на търговията, стойността е достигнала 80,75 x 5 x 100 = 40,375 долара. Тъй като сделката не е "пренощувала", не плащате лихва и получавате чиста печалба от 1125 долара върху инвестиция от 1177,50, или възвръщаемост от над 95% в рамките на ден.

Това е типичен пример за ползата, която извличате при използването на ливъридж при CFD сделките. Инвестираният от вас капитал почти се удвоява при покачване на цената на петрола от едва около 3%. Разбира се, винаги има вероятност ливъриджът да се обърне против вас, ако търговията ви е ориентирана в грешна посока. Затова трябва непременно да имате едно наум, тъгувайки с деривати или финансови продукти, предлагащи ливъридж.

Нека разгледаме предишния случай отново. Пак купувате пет CFD договора по 78,50 долара за контракт, само че този път цените на петрола падат. Когато преразгледате стратегията си, ще видите, че причините, които са ви накарали да започнете търговията, са били грешни. Тогава ще ви се иска да бяхте прекратили сделките, за да ограничите загубите си отрано.

Да кажем, че цените са паднали на 76,75 долара за къса позиция и 77,00 долара за дълга. Вече ви се налага да продадете на по-ниска цена, а това означава, че договорите вече са на стойност от 76,75 x 5 x 100 = 38,375 долара. Това е чиста загуба от 875 долара. С други думи, спад в цената на петрола с около 2% ви коства почти 75% от инвестирания капитал.

Най-лесният начин да влезете на пазарите за енергийни продукти е чрез CFD договор върху съответната суровина – суров петрол, гориво за отопление или газ. Имайте предвид също, че фючърсните контракти са със срочност от няколко месеца. Например, в момента на сключване на договора, да кажем 16 август, можете да си купите фючърс, изтичащ през септември или през декември. 

При всички суровини разликата в цените за контрактите с различна срочност се формира от разходите по финансиране на инвестицията и други сезонни фактори. На практика това означава, че не трябва да понасяте ежедневни лихвени разходи върху CFD договорите, защото всички сделки се подновяват в момента на изтичане на договора и стойността на контракта включва разходите по финансиране на инвестицията.

Внимавайте при търгуването с горива, защото CFD-та върху петрол обикновено са деноминирани в долари. Ако сметката при брокера ви е в стерлинги или австралийски долари, то вие сте изложени на колебания при валутните курсове. 

Пазарът на петрола е един от най-променливите пазари, така че ако искате да търгувате с цената на петрола в дългосрочен план (няколко месеца), ви трябват относително широки стопове в сравнение с краткосрочната търговия.

Забележете, че волатилността на петролните фючърси е висока, особено около датите на изтичането им, когато се случва цените да се променят с по 4 долара. А това е еквивалентно на 400 долара промяна в стойността на всеки договор за разлика върху петрола.

При търговията със CFD-та е от изключителна важност да използвате ливъриджа разумно. Добро правило е да се търгува с един контракт за всеки хиляда долара, внесени по сметката ви. Така тя може да бъде занулена при срив в цената от цели 10 долара за барел.

Открийте своята сметка в ИП Адмирал Маркетс АС Клон България

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още