IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търгуване на CFD върху суровини

Договорите за разлика правят достъпни за дребните инвеститори борсово търгуваните суровини

10:18 | 19.10.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Търгуване на CFD върху суровини

Съществуват няколко преимущества на търгуването на суровини със CFD пред търгуването с фючърси. При фючърсните договори има вероятност да се наложи сами да поемете доставката на суровината. Докато при търгуването със CFD не притежавате действително злато, петрол или друга суровина, а просто търгувате цената на суровините и винаги разплащането се извършва в кеш.

Със CFD имате предимството да търгувате с марджин. Това означава, че трябва да депозирате само малък процент от цялостната стойност на сделката при вашия брокер, но получавате цялата печалба или загуба след приключването на сделката.

Най-вероятно ще забележите, че марджинът за търговия със CFD е много по-нисък от този на фючърсите, но това означава, че при същото количество суровини ще платите по-малко за позицията си.

Основната причина за по-ниските разходи при търговията със CFD е, че не трябва да плащате целия размер на сделката, както при фючърсите. Минималните размери на лотовете зависят от брокерите, но със сигурност ще са по-ниски от тези, изисквани при търговията с фючърси. Например при CFD сделките американският петрол може да бъде котиран с размер на лота от 25 барела, а при фючърсите размерът обикновено е 1 000 барела.

С фючърсите ще бъдете таксувани лихви всекидневно от вашата сметка, когато заемете дълга позиция. Обикновено процентите не се променят. Много малко брокери взимат комисиони на CFD върху суровини. Вместо това, те печелят от спреда между курс купува и курс продава.

Имайте предвид, че различните суровини се представят различно на пазара. При търгуването със CFD е от изключителна важност да намерите исторически данни, за да имате представа от ежедневните движения на суровината, която ви интересува.

Например ако започнете да търгувате с ограничен бюджет, то трябва да стоите далеч от силно колебливи пазари като този на дървен материал или да ограничите размера на търговията си до минимум.

Повечето от по-ликвидните пазари на суровини са отворени почти 24 ч. в денонощието и през това време се наблюдава смесица от сключване на сделки на живо и посредством електронна търговия.

Вземете например фючърсите на злато COMEX. Те се търгуват в борсова сесия от 13:20 ч. до 18:30 ч. (британско време), но междувременно са достъпни на електронните платформи по всяко време с изключение на почивката от 45 мин. в 22:15 ч.

Часовете за тъгуване на CFD обикновено са същите. Петролните фючърси също се котират на 24-часова база, а някои от по-екзотичните суровини са достъпни само в определени часове на деня.

Забележете, че понякога ще виждате договори за суровини котирани с месечна дата на тях, например септември 2013 г. Тази дата показва месеца на изтичане на фючърсния контракт, на който е базиран договорът за разлика.

Фючърсните договори за суровини дават право на собственика им да получи доставка на действителния физически актив (живи крави, слитъци метал и др.) след изтичане на крайния срок на договора, но на крайната цена. Тези условия биха били много благоприятни, ако имате нужда от суровината, за да произвеждате нещо. Ако обаче сте спекулант или просто искате да спечелите от разликата в цената, това не е във ваш плюс.

За щастие като търговец на CFD сте на една крачка от решаването на този проблем. CFD проследява ценовите промени по базовия фючърсен контракт без да ви излага на риска от търсене на склад за 50-тоновата поръчка царевица.

Единственото нещо, което трябва да следите внимателно при търговията с фючърси на суровини, е как контрактите им се подновяват след изтичане на крайния срок. Това е изключително важно, защото по този начин се влияе цялостната ви печалба или загуба.

По принцип фючърсните цени на суровините са по-високи от настоящите текущи цени. С времето към изтичане на контракта обаче разликата между тези цени става все по-малка. Названието на тази тенденция е контанго.

Съществува и друг феномен, известен като „backwardation“. Той е точно обратния процес и се случва, когато цените на фючърсите се отдалечават от текущите цени с приближаването на крайния срок. Такава ситуация може да настъпи, ако има недостиг на дадена суровина. В такъв случай инвеститорът трябва да стои до подновяването на контракта, за да спечели.

Двата феномена засягат всички търгувани продукти включително фючърси, взаимно търгувани фондове (ETFs) и CFD. По този начин цените на бъдещите CFD могат да се различават от спот цените с няколко долара според датата на изтичане на следващия контракт.

Обърнете внимание, че някои от най-популярните договори за суровини включват договорите за разлика на петрола и златото. Петролът често се смята за индикатор на състоянието на световната икономика. Секулантите вярват, че когато икономиката набира темп, потреблението на петрол расте, а след него ще се покачат и цените на горивата.

Златото, от друга страна, се счита за мярка на доверието в световната икономика и валутите.

Открийте своята сметка в ИП Адмирал Маркетс АС Клон България

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ceneto
преди 11 години
нищо не споменавате за недостатъците на ДЗР като инструмент това също ще е доста полезно за новите трейдъри
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още