IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се възползваме от колебанията в цената на златото

Договорите за разлика усилват ефекта от изменението в стойността на ценния метал, но изискват предпазливост

10:15 | 05.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Как да се възползваме от колебанията в цената на златото

По-конкретно, възможно е ценният метал да бъде използван като защита срещу обезценяване на валутите. Това е изключително ценно качество спрямо продължителните политики на правителствата за вливане на ликвидност, които целят увеличаване на износа и понижаване на дълговете, но същевременно обезценяват валутата. Така че, при стабилно търсене на злато, цената му ще продължи да се покачва.

Изключително важно е обаче колко над 1000 долара за унция може да достигне цената. Когато преди години цената на златото скочи, пазарът не успя да издържи много допълнителни увеличения.

Фючърси върху злато

Един от начините за търговия със злато е чрез фючърси, които се търгуват на борсите в Лондон, Токио, Сидни и Сингапур. Други три специализирани борси също търгуват с тези инструменти – нюйоркските New York Mercantile Comex Exchange (COMEX) и New York Mercantile Exchange (NYMEX), както и отделът за благородни метали към Chicago Board of Trade (CBOT).

Фючърсите върху злато на COMEX борсата се търгуват от 13:20 ч. до 18:30 ч. чрез традиционния метод на извикване на поръчките. Това е времето, когато тези договори са най-активно търгувани, въпреки че електронните системи позволяват на пазарът да остане отворен през целия ден.

Фючърсите върху злато всъщност представляват договори, в които едната страна се задължава да направи или да вземе доставката на предварително определено по количество и качество злато на предварително определена бъдеща дата на вече установена цена. Страните по договора могат да бъдат добивни компании, спекуланти, хедж фондове и др., които е възможно да направят физическата доставка на златото на датата на падежа, но подобна практика е необичайна. Причината за това е, че фючърсите се търгуват с марджин. Подобни инвестиции са силно зависими от цената на метала и това ги прави несигурни – с висок риск, но и с висока възвръщаемост.

CFD върху злато

Друга алтернатива за търговия със злато е договорът за разлика, който използва ливъридж. CFD контрактът е теоретична поръчка за покупко-продажба на дадено количество злато. Печалбата или загубата се определят от разликата в цената на метала. Тъй като CFD-тата са деривати, няма да ви се наложи действително да ставате собственик на златото, но ще можете да се възползвате от привилегиите сякаш сте. Другата полза от CFD търговията е, че ви струва малка част от действителната сума, която бихте платили, ако искахте да си купите златото.

Договорите за разлика върху злато са сред най-търгуваните инструменти и затова златото е една от най-ликвидните суровини. Поради тази причина спредът е по-малък и позволява на трейдърите да влизат и излизат от позициите си с лекота, без значение големината на сделката. Въпреки всичко обаче имайте предвид, че златото е много колеблив пазар и търговията се колебае с около 40 долара в рамките на един ден.

В зависимост от това къде и как търгувате, ще намерите различни разновидности на CFD върху злато. Например може да срещнете CFD върху спот цената на златото (текущата котирана цена) или върху цената на фючърсния контракт за злато. Обикновено договорите имат стандартни размери като 10 унции или 100 унции злато. Съществуват и мини договори за една десета от стандарта.

Независимо от размера на CFD договора, печалбата (или загубата) идват директно от промяната в стойността на определеното количество злато. Марджинът може да е толкова малък, че да възлиза едва на 3% от инвестицията. Забележете обаче, че ще ви се начислява лихва за всеки ден, в който задържите CFD – все едно сте взели пари назаем от брокера, за да купите цялото количество злато. Ако цените паднат, а вие държите дълга позиция, е възможно да получите искане от брокера си за влагане на допълнителни средства в сметката за покриване на загубите.

Открийте своята сметка в ИП Адмирал Маркетс АС Клон България

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още