IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са рисковете при търговията с договори за разлика

Рискът може да бъде изцяло под контрол, стига да не позволяваме емоциите да ни водят

11:52 | 21.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Какви са рисковете при търговията с договори за разлика

С нарастването на броя на брокерите на CFD може да се ориентирате към по-големите компании. Някои от най-новите малки офшорни компании се сблъскват с проблема на недостатъчни ресурси за покриването на евентуална печалба от ваша страна. Да не говорим, че позицията им извън юрисдикцията на местоположението ви може да доведе до проблеми по възстановяването на спечеления капитал.

Тези фактори са рискови без значение дали търгувате добре или не. Други рискове пък идват от собствените ви търговски умения. Например ако имате поредица от успешни сделки, съвсем нормално е да си помислите, че „сте хванали цаката“ на пазара и в последствие да започнете да търгувате с все по-големи суми. За жалост пазарът обикновено ви го връща заради прекалената самоувереност, а в подобни моменти ще откриете, че ливъриджът към CFD договорите може да бъде и доста неприятно нещо.

Разбира се, винаги можете да се опитате да наваксате загубите си, но тогава отново съществува рискът от прекомерно високи „залози“ в очакване на големият удар. Ако не сте подвластни на емоцията в момента, бихте видели неразумното си поведение, но колкото и изненадващо да звучи, много малко хора успяват да преодолеят еуфорията. Ключът се крие в истинската дисциплина, която трябва да присъства в стратегията ви.

Търговията със CFD-та включва значително по-голям риск от обикновените дялове и точно затова не е подходяща за всеки. В днешни дни интересът на инвеститорите се насочва към търговията с марджин поради една причина – ниската възвръщаемост на обикновените акции. Но това не означава, че рисковете трябва да се пренебрегват при наличието на ливъридж. Затова всеки, който желае да създаде своя CFD сметка, трябва да бъде наясно с капаните на марджин търговията.

Тамаш Сабо, главен изпълнителен директор на IG Markets, изтъква, че рискът да загубите повече от първоначалната си инвестиция винаги е налице. „Количеството пари, което давате на брокера си, не е цялата сума, която рискувате. Затова CFD търговията е подходяща за хора, които имат рисков капитал, или по-точно пари, които могат да си позволят да загубят.“

Търговията на марджин има свойството да умножава малки инвестирани суми и по този начин да увеличава и печалбите, и загубите. Например нека приемем, че търгувате на марджин от 10%. Ефектът от него умножава възвръщаемостта ви 10 пъти, но в същото време можете да загубите половината от депозираните фондове само с 5% неблагоприятно движение на пазара.

Въпреки това, марджинът се намира в ръцете на трейдърите, като това дали ливъриджът ще бъде използван отговорно зависи единствено от тях. Това е и единственото, което трябва да запомните – рискът може да бъде изцяло под контрол, стига да не позволявате емоциите да ви водят.

Като цяло проблемът е, че повечето трейдъри днес са хазартни хора, които не осъзнават, че договорите за разлика нямат нищо общо с комара. Както потвърждава и докладът на ASIC, опасностите за невнимателните инвеститори идват от факта, че те заемат пари чрез марджина, за да залагат. Това би било ползотворно, но само ако пазарът се движи в желаната от тях посока. В обратния случай играта загрубява.

Открийте своята сметка в ИП Адмирал Маркетс АС Клон България

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
vencislava.hristova
преди 4 години
В какво се изразява косвения риск за инвеститорите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още