IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК настоява за нови парламентарни избори след една година

Те следва да се проведат заедно с изборите за членове на ЕП, но след промяна в Изборния кодекс и проект за нова Конституция

13:51 | 24.06.13 г. 4
БСК настоява за нови парламентарни избори след една година

Ръководството на Българската стопанска камара настоява да се постигне обществен договор между всички партии и представители на гражданското общество за разпускане на настоящия парламент в срок до една година. Парламентарните избори да се произведат заедно с изборите за членове на Европейския парламент през 2014 година.

Това се казва в официална позиция на камарата относно актуалната икономическа и политическа ситуация в страната.

В рамките на една година Народното събрание трябва да приеме договорена с гражданското общество промяна в Изборния кодекс, включително като се премине от пропорционална към мажоритарна избирателна система, и да се изготви с широкото участие на гражданското общество проект на нова Конституция.

„Това Народно събрание, в тази структура, няма бъдеще", е записано в становището. Отправна точка при определянето на интереса на обществото трябва да бъде състоянието и перспективите на икономиката, допълват работодателите.

До формирането на ново Народно събрание в кабинета да отпадат и да не се включват политически оцветените министри и заместник-министри, а само експерти, подкрепени от гражданското общество, искат още от стопанската камара.

От работодателската организация набелязаха конкретни мерки, които правителството и Народното събрание следва да реализират в краткосрочен план.

Посочва се необходимостта от краткосрочни за развитието на икономиката действия, които да гарантират просперитета на бизнеса и подобряването на жизнения стандарт на населението.

БСК препоръчва въздържане от "популистки мерки" като задържане на цени, финансирането на губещи предприятия, структури и др., както и да извършат необходимите неотложни промени за подобряване на регулациите на естествените монополи и за „разграждането“ на изкуствено създадените.

Спешно да се приемат промени в закони за подобряване на бизнес климата, включително за ограничаване на контрабандата и сивия сектор, за премахване и намаляване на регулативните режими.

До 1 април 2014 г. всички заинтересовани звена на публичната администрация да защитят съществуването на всеки един регулаторен режим и от същата дата всички незащитени режими да бъдат отменени. Иска се още с акт на Министерския съвет да се забрани събирането от администрацията на такси, глоби и други плащания, непредвидени изрично в закон, включително за извършени услуги и контрол.

Нормативно да се регламентира отпадането на възможността за въвеждане на минимални прагове при определянето на размера на възнагражденията и цените на услуги от съсловни организации, е записано още в позицията на камарата.

От организацията настояват да бъдат извършени неотложните законодателни и структурни промени за стабилизиране на електроенергийната система и етапно либерализиране на енергийния пазар, както и да се преустанови бюджетното финансиране на всички партии.

На следващ етап, с цел гарантиране на политическа устойчивост, която да доведе до икономическа и обществена стабилност, е необходимо да се осигури плавен преход към нови избори и да се продължи партньорството с Европейската комисия, предлагат от камарата.

Припомняме, че преди дни Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) също декларираха, че решението на икономическите проблеми е в нови парламентарни избори.

Социолози също прогнозират нови избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Това правителство и народно събрание е подмяна на вота и подигравка с интелекта на българите.Никакъв шанс на куклата на конци Олигарски и на неговото псевдо правителство служещо на мафията от ДПС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
data
преди 10 години
Ха , според анкетите 80 % подкрепят протестите , двете най-големи работодателски организации са за нови избори , според анкети в investor и други големи сайтове 70 % искат оставка на правителството ! Въпросът е : кой остана да подкрепя ТОВА правителство и ТОЗИ парламент ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Сините камъни
преди 10 години
За кое Народно събрание става дума? Та то това е пълна подигравка!За една година, я камилата, я камиларя!Не става! Избори! Задължителни! Да се видят мъртвите души.Винаги ми е било интересно, какво става с имената на хората, които са в чужбина?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 15
jelenski
преди 10 години
Обществото се превърна в регулатор. то затова е нужно да се даде шанс на Орешарски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още