IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

Дефицитът се увеличава с 493 млн. лв., дългът от 1 млрд. лв. ще погасява заема, взет през февруари, останалата част отива във фискалния резерв за догодина

16:01 | 25.07.13 г. 4
Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

Ние имаме възможност да кредитираме икономиката в полза на растежа, обясни Алиосман Имамов от ДПС. Според него това ще доведе до икономически ръст, а оттам – ръст на доходите и на заетостта.

Делян Добрев от ГЕРБ се съгласи с Имамов, но според него промените в бюджета няма да доведат до ръст, защото такива мерки не са заложени в актуализацията. Това е бюджетът на допълнителния разход, това е бюджетът на джоба на премиера, обясни Добрев.

Сегашното правителство превръща актуализацията по-скоро в ретроспекция на последния мандат, каза Владислав Горанов. Според него има проблеми с приходната и с разходната част на бюджета. По негови думи се тръгва по лесния път – намаляване на приходната част и увеличаване на разходната. Горанов и социалният министър Хасан Адемов влязоха в спор относно дълго повтаряната тема за увеличаването на пенсиите в последните дни на тройната коалиция, което завещало на ГЕРБ огромни дългове.

Социалният министър Хасан Адемов обясни, че с въпросното постановление са увеличени само социалните пенсии за старост. Няма правителство, което да плаща пенсии, пенсиите се плащат от данъците на българските данъкоплатци и от осигурителните вноски, ядоса се Адемов.

Сериозен дебат се завъртя и около фигурата на Симеон Дянков и неговата финансова политика. От БСП и ДПС недоумяваха как е възможно ГЕРБ да са против актуализацията при положение, че са се отрекли от финансовата политика на Дянков, а де факто се актуализира неговият бюджет. Особено колоритен бе лидерът на ДПС Лютви Местан.

"Къде е господин Дянков, питам аз. Защо не е сред вас? Защо е нейде из Ню Йорк днес? Не питам, защото акустиката на парламента не губи от този особен фалцет. Аз мисля, че и вие не губите", заяви Местан. Той се спря и на изказванията на Бойко Борисов, който обяви, че Пламен Орешарски не е икономист, и ги определи като виц.

Това е все едно аз да дам акъл на почитаемия господин Рашидов как да си прави скулптурите. Това наистина е виц, но сега не е време за вицове, обясни Местан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 14 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Кабинетът Орешарски" ще спасява енергетиката чрез рестарт на Белене"Това е записано в управленската програма, която премиерът представи пред пленума на БСП, септември започва оцента на проекта, заяви Стойнев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 30 rate down comment 16
Сините камъни
преди 10 години
Гледам по телевизиите, излязли едни "овчици", загрижени за народа от вълци! "Овчиците" блеят жално и ни уверяват, че правят най-най-доброто за нас озверелите вълци! Такава гнусотия, такова двуличие, такава мерзост!Престъпници! Станишев нали обеща февруари да не го виждаме! Нали хората скочиха срещу старите лица, нали затова сложи Орешарски! Какво прави там още! Да се маха, мизерника му с ***! Скалъпиха февруарските събития, реваха от трибуната, че НАРОДЪТ не искал ГЕРБ, яхнаха протестите , а сега народът се оказаха ***! Разделиха ни по възраст, вяра, местоживеене, по височина и килограми! Мизерници, в дън земя да се затриете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 16
deant
преди 10 години
И на всичкото отгоре нямало да увеличи общата задлъжнялост?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 15
deant
преди 10 години
дългът от 1 млрд. лв. ще погасява заема, взет през февруари, останалата част отива във фискалния резерв за догодина-----------------последно за какво е този дълг? първо щеше да се плати ДДС-то и разплащане с фирми и щели да останат 500 млн за непредвиден буфер. сега според подзаглвието на статията излиза, че ще се плаща заема от 800 млн и по мои сметки остават 200млн - за кое по напред? или правителството ще вземе 2 млрда?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още