IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Стойчев: Евроизбори 2014 ще променят баланса на политическите сили в ЕП

България няма да е на дъното по избирателна активност, прогнозира и.д. ръководител на Информационното бюро на ЕП в България

16:58 | 25.05.14 г.
Т. Стойчев: Евроизбори 2014 ще променят баланса на политическите сили в ЕП

На тези избори за Европейски парламент българските граждани трябва да са разбрали, че става въпрос за нещо много голямо - бъдещето на ЕС в следващите пет години. Това каза Теодор Стойчев, и.д. ръководител на Информационното бюро на ЕП в България в следобедното изборно студио на телевизия Bulgaria On Air.

По негови думи този път евроизборът е по-различен, защото ще се промени и балансът на политическите сили в ЕП.

Според него България няма да е на дъното по избирателна активност, а тя ще е по-висока в сравнение с предходните избори за Европарламент с оглед на данните за Чехия например, където изборите се проведоха преди ден. Той допълни, че в последните години в България се наблюдава тенденция на увеличаване на броя на хората, които отиват до урните. 

Той посочи, че преференциалният вот, който е предимство, може да доведе и до размествания в листите.

По думите на Стойчев за първи път европейските теми са били по-активно застъпени в дебатите. Той посочи, че за първи път конкретни лица излизат напред и се включват в дебат в борба за председателския пост на ЕК, въпреки че всеки избор си има национално значение.

Ние трябва сами да намерим мястото си в Европа, а не да чакаме от ЕС да ни каже какво да правим, коментира експертът.

Калин Славов, изпълнителен директор Трансперънси интернешънъл, прогнозира поне същата избирателна активност от предишните евроизбори. По негово мнение предизборната кампания е била на ниско, дори битово ниво.

"Като че ли хората имат масово разбиране за ЕС като касичка. Гражданите не са узрели за разбирането, че това е общност, където трябва да сме активни при формирането на европейските политики, които неминуемо се връщат в ежедневието ни и не трябва да се дистанцираме от тях", каза Славов.

По негови думи, за съжаление, нашите политици не са тези медиатори, които да направят проблемите по дискусионни и достъпни.

Скоро ще разберем дали мажоритарният вот би допринесъл за разместване в листите, коментира той по повод на правото за преференциален вот. Той акцентира върху слабата предизборна кампания и пропуските в избирателните комисии, което губи доверието на гласоподавателите.

Трансперънси интернешънъл сезира и МВР и прокуратурата при данни за нарушения, коментира още Славов. В другите европейски държави има незаконно финансиране на политически партии и кампании, но контролиран вот и купуване на гласове са непознати за Европа, каза той.

В изборното студио участие взеха и двама политолози, преподаватели от Нов български университет.

Ирена Тодорова от НБУ смята, че единственият начин да преодолеем купения вот е с активно масово гласуване. Колкото повече хора гласуват, толкова по-вероятно е да променим съдбата си в ЕП, смята политологът.

Според нея изборната активност е нормална за средно европейската, а българите ще се активизират в късните часове. Според нея активността ще достигне до 40%, което е добре на фона на ниските резултати в старите държави членки.

За политолога Евелина Христова, преподаватели в Нов български университет, избирателната активност не е толкова висока, колкото ни се иска да бъде на настоящите избори.

За нея най-големият проблем на предизборната кампания е това, че „не видяхме европейските теми, липсваха големите европейски въпроси”. „Станахме свидетели на личностни нападки, говорим за много нарушения в изборния ден, така че не беше европейска тази кампания и европейските теми не бяха водещо послание”, смята тя. 

Европа е нашият дом, трябва да си платим данъците за дома си, така че да се чувстваме добре в него, каза политологът.

Повече подробности четете на сайта на телевизия Bulgaria On Air

Всичко за евроизбори 2014 четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още