IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Метаморфозите на една реформа

(Не)очаквани обрати разтърсиха пенсионната система в края на 2014 година

08:40 | 24.12.14 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За икономистите ситуацията е ясна - прехвърлянето на частни партиди в НОИ ще извади парите от икономиката. Ако парите от частните партиди на осигурените в универсалните пенсионни фондове се влеят в общия кюп на държавното обществено осигуряване, това ще извади парите от икономиката, ще удари бизнеса и ще повиши безработицата. Стъпката не е базирана на експертни и актюерски разчети и противоречи на всякаква логика, ще разруши още повече доверието в системата, няма да стимулира осигуряването на реални доходи и ще има временен ефект, след което отново ще се формира дефицит, заявиха те за Investor.bg.

И още неочаквани промени

Изненадите в пенсионното и трудовото законодателство съвсем не се изчерпаха с придобилата популярност „поправка втора пенсия”. Неочаквано и скоростно минаха увеличението на минималната работна заплата, въвеждането на минимална възраст за придобиване право на пенсия в силовите ведомства, удълженият срок за ранно пенсиониране на работещите при условията на първа и втора категория труд до края на 2015 г., за криминализиране на укриването на осигуровки и решението за замразяване на пенсионната възраст.

Пенсионната възраст отново във фризера

Въпреки привидно постигнатото съгласие, предложено и от социалния министър Ивайло Калфин, да нараства плавно пенсионната възраст, неочаквано тя бе замразена за още една година, след като кабинетът „Орешарски“ също я замрази. Увеличението на стажа за пенсия с по четири месеца годишно обаче бе прието.

Изненадващо тласък получиха други стъпки, за които синдикатите отдавна настояват – увеличение на максималния осигурителен доход, криминализиране на укриването на осигурителни вноски, отлагане на ранното пенсиониране за категорийните работници.

Управляващият кабинет "Борисов 2" върна отпадналата преди година минимална възраст за пенсиониране за всички категории осигурени лица, тоест всички работещи в Министерството на отбраната, МВР, ДАНС, съдебната система и Министерството на правосъдието губят преференцията за ранно пенсиониране.

Неочакван пробив беше постигнат по отношение на размера на минималната работна заплата. Въпреки твърдата позиция на финансовия министър в началото, че тя няма да нараства от догодина, в крайна сметка бе одобрено не само увеличението на МРЗ през 2015 г., и то с две стъпки, но и през следващите две години.

Въпросите без отговор

Без решение обаче останаха някои горещи въпроси - кой ще изплаща от догодина пенсиите за ранно пенсиониращите се категорийни работници, след като професионалните фондове не разполагат с ресурс, ще се увеличава ли размерът на осигуровките, ще има ли ново решение за възрастта и стажа за пенсия. Пакетът от предложения за реформи трябва да е готов до края на март 2015 година.

И въпреки че 2014 година бе обявена за годината за размисъл по сериозните реформи, през която трябваше да се състоят дискусии по всички елементи от пенсионния модел, така че реално да стартират от 2015 година, всъщност това не се случи. Не успяхме да получим така жадуваните предложения, които да запушат дупките в НОИ и да дадат дългосрочна визия с хоризонт за десетилетия напред.

Така наречената пенсионна реформа през 2014 година мина през ръцете на три правителства – кабинетът „Орешарски“ не успя да прокара промени, служебният министър Йордан Христосков предложи варианти за промени, а в края на годината съвсем нов вариант излезе от кабинета на Бойко Борисов.

Каква беше 2014 г. според вас? Какви са очакванията ви за пенсионната реформа през следващата година? Как ще продължи тя?

Пишете ни на info@investor.bg c вашите мнения. Най-интересните от тях ще публикуваме в Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 2
masterblaster
преди 9 години
В единият случай (НОИ) парите ще ги загубим, а в другия случай частни пенсионни дружества) парите ще ги откраднат докато дойде време да изплащат пенсии. Не знам дали има полезен избор.- При всички полужения трябва да имаме право на избор, когато пожелаем, а не само 1 път!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
masterblaster
преди 9 години
Спорните промени ГЕРБ и синдикати срещу всички- Важното е калинките да могат да си направят далаверата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 1
Джуджи
преди 9 години
Нищо не се прехвърля от един джоб в друг. Джоба на НОИ е с дупка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 5
trendline
преди 9 години
В единият случай (НОИ) парите ще ги загубим, а в другия случай частни пенсионни дружества) парите ще ги откраднат докато дойде време да изплащат пенсии. Не знам дали има полезен избор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 9 години
При стотици проценти ръстове на фондовите борси ПФ постигнаха доходност на депозит . Не знам при борсови спадове какво ще е . Но както вече отбелязах средата е такава - неблагоприятна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
При липса на доверие е трудно да се управляват . Средата е такава и е трудно съществуването им в такава среда - факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 3
Ку-Ку
преди 9 години
Дереджето ще е мизерно при всички положения и това няма нищо общо с НОИ. Въпросът е каква точно е ползата от задължителното осигуряване в частни фондове. Прехвърлят се едни пари от един джоб в другия и се повтарят в несвяст мантри и заклинания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 3
Джуджи
преди 9 години
Поредната тъпотия. Ако си прехвърлим парите в НОИ след години ще сме на дереджето на сегашните пенсионери - живеещи в нищета, изтерзани хорица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
simbad12
преди 9 години
Изводът какъв е - Горанов да си ходи. Ама май в Герб нямат мнооо читави финансисти..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още